Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Resa och försäkring under graviditet

shadow

Att vissa flygbolag tillåter flygresor i slutet av graviditeten betyder inte att reseförsäkringen i din hemförsäkring fortfarande gäller vid den tidpunkten. Kolla upp hur reglerna ser ut innan du bokar din resa.

Ljug aldrig om vilken vecka du är i för att få komma med flyget. Vid komplikationer, som inte är ovanligt vid för tidig födsel, kan det bli väldigt dyrt.

Även vid helt normala graviditeter finns risken för att barnet kan födas för tidigt. En undersökning som Trygg-Hansa har genomfört visar att 29 procent av alla gravida kvinnor är oroliga för föds för tidigt. Nästan vart tjugonde svensk baby föds före den 38:e graviditetsveckan och väger mindre än 2 500 gram.

Vissa flygbolag låter inte havande kvinnor flyga efter en viss graviditetsvecka. Andra kräver att den blivande mamman skriver på ett papper som i princip innebär att flygbolaget avsäger sig allt ansvar och kostnader för incidenter under flygningen som, beror på problem med graviditeten.

Kolla upp hemförsäkringens reseförsäkring 

Att vissa flygbolag tillåter flygresor i slutet av graviditeten (fram till exempelvis 4 veckor före beräknad nedkomst), betyder inte att reseförsäkringen i din hemförsäkring gäller lika länge.
Den reseförsäkring som ingår i Trygg-Hansas hemförsäkring gäller exempelvis fram till graviditetsvecka 28 (v 28 + 0 om man använder mödravårdens sätt att skriva det).

Om du eller barnet behöver vård utomlands

Hur fungerar den vanliga sjukvårdsförsäkringen ifall mamman behöver vård eller om det nyfödda barnet föds utomlands?

Sjukvård utomlands kan bli dyrt för den som är oförsäkrad. Vissa för tidigt födda barn har problem att andas och suga och kräver en tids vård på sjukhus.

Inom EU kan föräldrarna visserligen få ersättning i efterhand för sina utlägg. Men utanför EU är det bara i Algeriet och Australien som sjuka svenskar kan få vård utan särskild försäkring, eftersom det finns avtal mellan Sverige och dessa länder.
Men även denna vård är oftast villkorad.

Granskad av
Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert

Tips:

• Kolla upp flygbolagets bestämmelser för graviditet eftersom de kan skilja sig från flygbolag till flygbolag.

• För att säkerställa att du är rätt försäkrad – kontakta alltid ditt försäkringsbolag för rådgivning och se över villkoren i din försäkring.

• Packa ner försäkringskassans EU-kort.

• Ta med läkarintyg över hur långt framskriden graviditeten är och över din egen hälsa.

Mer tips, fakta och expertsvar:

• Följ graviditeten – vecka för vecka

• Försäkring för det viktigaste barnet har – dig själv

Lämpliga och olämpliga vaccinationer under graviditet

• Bra kost för fostret och dig och några läckra recept

• Hur gäller försäkringen om barnet föds för tidigt?

Försäkrad som gravid under USA-resan?

• Sydostasienresa under graviditet?

• Fler expertsvar om graviditet

shadow

Ultraljud, KUB och annan fosterdiagnostik

Ett tidigt ultraljud tillsammans med några andra test kallas för KUB. Denna fosterdiagnostik kan ge en uppskattning av risk för skador hos fostret.

Läs mer
shadow

Ett rent nöje

Att städa kan faktiskt vara ett rent nöje. Ju vassare du blir på att städa, desto roligare kommer du (förhoppningsvis) tycka att det är. Så sikta mot stjärnorna – livet bjuder på oändligt…

Läs mer