Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Kan festandet ha skadat barnet?

Fråga:

Veckorna innan jag fick reda på att jag blivit gravid var jag ute och festade ganska mycket, och fick väl i mig kanske motsvarande en flaska vin vid flera tillfällen. Feströkte också ordentligt vid dessa tillfällen. Nu har jag panik för detta och tror att jag kan ha skadat mitt barn, om det nu blir något, jag är i vecka 8… Hur stor är riskerna för det?

 

Svar:

Att man ”festat om” innan man förstått att man är gravid är inte så ovanligt, alla graviditeter är ju inte planerade. Dina tankar och känslor kring därför inte ovanliga och helt begripliga!

Den forskning som finns om där barnets skada är relaterat till alkoholen är där den gravida kvinnan har konsumerat stora mängder alkohol under längre tid. Tyvärr har man inte någon säker kunskap om vad gränsen går på hur mycket alkohol man kan konsumera så därför är rekommendationerna att man avstår helt.

Vad jag också fått lära mig är om en stor skada uppstått så tidigt i graviditeten alltså där kvinnan fortfarande inte vet om att hon är gravid så är sannolikheten stor för att det ska bli ett missfall.

Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska

Gravidfakta, tips och expertsvar:

• Följ din graviditet – vecka för vecka

• Illamående och andra gravidkrämpor

• Bra gravidkost för dig och fostret

Provat kokain – kan barnet ha skadats?

Röntgade tänderna – någon fara för fostret?

Gravid? Lyssna mest på dig själv! (krönika av barnmorska)

Fler expertsvar längre ner på sidan (mobil) eller här till höger (dator).

shadow

När barn stukat eller brutit sig

Skelettskador hos barn kan ofta uppkomma utan att olyckan verkar dramatisk. Men ju yngre barnet är, desto snabbare brukar en fraktur eller stukning läka.

Läs merarrow
shadow

Dataspel och appar för barn

Vad ska man tänka på när man väljer spel och appar till sitt barn? Här hittar du fakta om skärmspel - och tips på kul appar för riktigt små barn längst ned.

Läs merarrow