Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Välja namn till barnet

shadow

Funderar ni på namn för ett blivande eller nyfött barn?
Ska det bli ett namn i tiden eller ett som är riktigt ovanligt för årskullen, kanske unikt?
Här hittar du den senaste tio-i-topp-listan på namn liksom exempel på namn som kan passa både pojkar och flickor.

Alice var det — överlägset — populäraste tilltalsnamnet bland nyfödda svenska flickor under förra året, 2016.
Bland pojkarna har Oscar fått en renässans och gått om både förra årets toppnamn, William, Lucas och Liam.
Nicolas, Omar och Thor hörde till de nytillkomna på topp-100-listan.
Maja och Lilly är andra namn som vinner nyblivna föräldrars gillande just nu. Förra årets populäraste flicknamn Elsa återfinns på fjärde plats på topplistan.
Cleo, Adele och Mila var nya på topp 100.

Dagens unga döper sällan sina barn till namn som varit vanliga i deras egen föräldrageneration, sådant där som deras lärare eller mostrar hetat.
Vanligare är att barnen får antingen ett modernt namn, som Frances eller Chloé, eller namnges efter en släkting tre generationer bakåt, till exempel mammas farmor. Och se — på 100-listan för år 2016 hittar vi återigen namn som Hilma och Tage!

Minst två stavelser

De tio flicknamnen i topp år 2016 var faktiskt desamma som förra året, även om ordningen ändrats lite.
Förnamn som börjar på ”E” och slutar på ”A” har varit populära under hela 2000-talet, till exempel Ella, Ebba, Emma och Elsa. Men Y-namn som Lilly, Molly och Evy gillas också i hög grad.

Det kungligt klingande William skulle även i år vara det allra populäraste pojknamnet om man räknade in namnets kortform — Liam. På topp-tio-listan har Alexander och Noah petat ut Axel och Vincent sedan året innan.

Förr var Bengt, Bo, Hans, Jan, Lars och Sven mycket vanliga. Även flickorna fick enstaviga namn som Gun, Rut och Siv. Idag är de populäraste namnen tvåstaviga, eller längre.

Vanligaste namnen 2016 (tilltalsnamn, nyfödda)

Flickor

Pojkar

AliceOscar
LillyLucas
MajaWilliam
ElsaLiam
EllaOliver
AliciaHugo
OliviaAlexander
JuliaElias
EbbaCharlie
VilmaNoah

Speciella, könsneutrala eller unika namn

Det går förstås bra att välja ett namn som inte självklart avslöjar personens kön. Alex, Kim, Toni och Robin är några exempel, fler hittar du längre ned i artikeln.

Eller vill ni hitta på ett nytt, unikt namn till ert lilla barn? Använd fantasin och ansök — idag godkänns de flesta namn. Fast Delfina, Grill och Snöfrid är förstås redan upptagna…
Det är inte lätt att vara unik, när alla andra också vill vara det: Idag är namnet Juni ett långt vanligare flicknamn än till exempel Anna.

Traditionella dubbelnamn, som Per-Axel och Eva-Lena, var länge omoderna, men under de senaste tio åren har de vunnit mark igen. Lite trendigare dubbelnamn är till exempel Ylva-Li och John-John. Muhammed Ali hör också till de vanligare.
Nyskapade dubbelnamn såsom Sol-Cornelia och Bella-Maria är fortfarande få, eller unika i landet, detsamma gäller för och Curt-Eje och Karl-Sixten.

Udda och nya namn speglar individualismen

Förr valde föräldrarna namn som var vanliga så att barnen smälte in mer i mängden. Man skulle inte göra sig märkvärdig. Nu för tiden vill de flesta ha lite udda namn.

Det är många föräldrar som helst vill ge sitt barn ett ovanligt namn som ändå inte är så komplicerat. Det är bara det att många föräldrar tänker likadant, så när barnen kommer upp i skolan finns det ofta flera med samma namn. Vem vet hur många Katniss eller Quinn det finns i klassen när ert barn börjar skolan!

Vissa namn kan för övrigt vara både flicknamn, pojknamn, och efternamn — som det poetiska Glädje, eller Vinterny.

Sådana namn som kan leda till missförstånd godkänns dock inte: Man får fortfarande inte döpa sitt barn till en titel, som Doktor eller Professor. Siffror är inte heller okej som namn.

Att vara unik är inte så lätt, när det är många som vill vara det: Numera bär omkring vart femtonde barn ett helt eget namn eller ett namn med unik stavning.

Udda stavning

Ett sätt att göra namnen lite mer udda är att ändra stavningen av namne — Sara kan då bli Saara, Sarah, Sahra, Zara, Zahra eller Zarah. Men även dessa stavningar börjar bli vanliga så nu uppfinns ännu mer udda stavningar som Phredrik och Kjärstin.

Namnen som innehåller bokstäverna å, ä eller ö blir allt ovanligare. Vi lever i en globaliseringstid och sådana namn är internationellt knepiga. Det är därmed tveksamt om namn som Åsa och Börje kommer tillbaka ens i nästa namngeneration.

Gillar ni vokaler? Louie har fyra. Konsonanter? Ja, då kan det bli Ernst.

Det är viktigt att föräldrarna gilla sitt barns namn, men självklart ska det även fungera för barnet. Ett väldigt konstigt namn kan vara jobbigt under skoltiden och göra det svårare för personen att få jobb senare i livet. Första intrycket är viktigt.

Hitta på ett eget namn går bra idag

När ett barn har fötts skickar skatteverket hem en blankett som föräldrarna måste fylla i. Om de vill hitta på ett eget namn till sitt barn skriver de bara dit detta såsom ett vanligt namn. Skatteverket bestämmer om namnet är lämpligt.

Det finns regler för vilka slags namnet som ska tillåtas. Namnet får exempelvis inte ”väcka anstöt” eller kunna leda till obehag för barnet eller vara olämpligt av någon annan anledning.

Exempel på namn som godkänts:

(de flesta återfinns dock bland såväl flickor som pojkar)

Flickor (mest)

Pojkar (mest)

DelfinaGlädje
MyggGrill
HallónBajen
BarbiZappa
MånstråleMinus
KiwiHändel
SnöfridDeep
HumlaRacer

Namn som passar både pojkar och flickor

Om man vill bestämma namn på sitt barn innan det är fött, och inte vet vad det är för kön på barnet kan man välja ett namn som passar både flickor och pojkar. Några förslag:

Kim
Robin
René
Toni
Alex
Paris
Francis
Elliot
Hoang
Abdalla
Jovin
Svart

Modenamn och historia

De svenska namnen har ändrats mycket under åren. När Sverige blev kristet skedde radikala förändringar. Det kom många nya namn, som Kristina och Kristian.

Traditionella kunganamn som Erik och Oskar verkar vara tidlösa, de ligger ständigt på topplistan.

Namn som har med naturen att göra är något typiskt svenskt — var tredje svensk har något namn som knyter an till något i naturen. Och i Norrland är det ännu fler.

Många namn blir trendiga genom en känd person eller en rollfigur eller liknande. Det var först efter det att serien ”Skärgårdsdoktorn” visats på TV som Wilma blev ett verkligt populärt namn. Antalet små Harry har rakat i höjden sedan den första Harry Potter-bokens utgivning. År 2016 vann Frans den svenska melodifestivalen, och hans namn hamnade genast på den svenska topp-100-listan.

Engelska namn, såsom John eller Frances, och mer orientaliska, såsom Muhammed och Jasmine finns med på årets 100-lista. Det är också vanligt att utländska namn försvenskas lite när de kommer hit.

Vissa geografiska skillnader syns i årets namnstatistik, men de är få. I nästan alla län toppar något av landets tio vanligaste namnen på både pojk- och flicksidan.
Undantaget är Norrlandslänen, där Alfred, Saga och Agnes toppar årets lista.

”Roger på varvet”

I flera länder märks det ofta på namnet från vilken samhällsklass eller etnisk tillhörighet ett barn kommer. Även i Sverige har vi namn som är eller åtminstone har varit vanliga i arbetarklassen, till exempel Roger och Conny.

I en undersökning från USA har det visat sig att afroamerikanska barn som fått ”poetiska” namn som t ex ”Beyonce” automatiskt anses ha lågutbildade föräldrar. Med negativa konsekvenser socialt, bland annat i skolan.

I Sverige kunde man förr höra på namnet från vilken del av Sverige personen kom ifrån. Nu märker vi knappast någon skillnad längre.

Namngivning eller dop

Nyblivna föräldrar har tre månader på sig att namnge sitt barn. Lyckas ni inte med det skickar skatteverket ut påminnelser. Uteblir namnförslaget ändå så kan det till slut leda till böter.

Att döpa sitt barn innebär inte i sig att man ger det ett namn. Dopet gör man för att ta upp barnet i en religiös gemenskap. Intresset för att döpa svenska barn har sjunkit ganska mycket under senare år. Idag döps knappt tre av fyra barn in i den kristna svenska kyrkan.

Många svenska föräldrar väljer ändå att bjuda in till en namngivningsceremoni eller festlighet, utan religiösa inslag, för att fira att barnet får sitt namn.

Tips till er som ska välja namn till ert barn

Ett sätt att enas är att föräldrarna skriver varsin lista på namn som de gillar och varsin lista på namn som de absolut inte kan tänka sig. Sedan får föräldrarna sålla bort alla namn som någon ogillar och försöka enas om ett/ flera namn som båda tycker är bra.

Tänk på att det är barnet som ska leva med det namn ni väljer åt honom eller henne — förmodligen för resten av livet.

All namnstatistik hittar du hos SCB.

Publicerad feb 2017

Författare:
Åsa Fagerström, journalist

shadow

Vad är BVC?

BVC är en förkortning av barnavårdscentral. På BVC arbetar en distriktssköterska eller barnsjuksköterska, som är nyckelperson i verksamheten.

Läs mer
shadow

Fyraårskontrollen

Dags för fyraårsundersökning? Här testas inte bara hörsel och syn, utan även barnets uppfattningsförmåga och motoriska mognad.

Läs mer