Till innehållet
Familjen

Stelfrusen hjälte i vinternatten

En livboj kan innebära skillnaden mellan liv och död. Ordningsvakten Gonzalo Campos tvekade inte att slänga sig i det iskalla vattnet i bara underkläderna när han hörde ropen på hjälp.

En kall natt i december var ordningsvakten Gonzalo Campos med om ett riktigt dramatiskt arbetspass. Vid 23-tiden såg han en kvinna lämna krogen i Brunnsparken där han jobbar och försvinna runt hörnet, åt kanalen till.

– Då hörde jag någon skrika ”någon har trillat i!”, säger Gonzalo.

Gonzalo och hans kollega sprang dit och upptäckte kvinnan mitt ute i kanalen. Hon hade tjocka vinterkläder på sig och kämpade för att hålla huvudet ovanför vattnet. Hon kunde inte simma. Kollegan sprang och hämtade en livboj och Gonzalo tog av sig uniformen. Sedan slängde de i bojen och ropade att kvinnan skulle ta tag i den. Men hon varken svarade eller reagerade. Gonzalo såg att kvinnan var på väg ner under ytan.

– Det var då jag fattade beslutet att hoppa i.

I bara kalsonger och strumpor tog han sig ner i det iskalla vattnet med fötterna före. Han visste varken hur djupt det var eller om det fanns något under vattenytan.

– Och det var det kallaste jag varit med om. Känslan var som att någon skär med rakblad längs hela kroppen. Det är nog den närmaste beskrivningen jag kan ge, säger Gonzalo.

Han simmade ut mot kvinnan och fick själv kramp i både vaderna och ryggen.

– Men i den stunden var den enda tanken jag hade ”jag ska få upp henne”. Jag fick tag på henne och lyfte upp henne över ytan.

"Jag vet inte var jag fick kraften ifrån"

Tack vare livbojen kunde Gonzalo simma tillbaka till kanten med kvinnan. Några killar hade halat ner en stege, men den räckte inte ända ner till vattenytan så Gonzalo fick lyfta upp kvinnan till två av dem som tog emot henne.

– Jag vet inte var jag fick kraften ifrån. Det måste varit adrenalin, säger Gonzalo som inte minns hur han själv kom upp ur vattnet där han befunnit sig under två minuter.

– Det kändes som flera timmar. Det var de längsta minuterna jag varit med om.

Efteråt har Gonzalo fått höra att han tog sig upp själv. Han var kraftigt nedkyld, hade stukat ena foten och skrapat knäna. På sjukhuset fick han bland annat värmande dropp och en stelkrampsspruta.

Gonzalo och hans arbetskollegor har tidigare skojat om att de aldrig skulle bada i det smutsiga kanalvattnet.

– Det fick jag äta upp, hehe. Men jag kan säga såhär: Jag hade aldrig tvekat en sekund på att göra det en gång till om någon var i nöd, säger Gonzalo.

Både kvinnan och Gonzalo mår nu bra efter vinterdoppet i kanalen. Vänner, kollegor och polisen hyllar alla Gonzalo som hjälte.

Källa: Aftonbladet, 5 december 2015 och Trygg-Hansas intervju med Gonzalo Campos.

Läs fler hjältehistorier här

Viktoria hjälte i drama på isenDe räddade livet på mannen i kanalen

Beställ en livboj av oss

Trygg-Hansa skänker livbojar till alla platser vid vatten som kommer allmänheten till nytta. Organisationer, till exempel föreningar och kommuner, kan beställa en livboj av oss. Du som har en privat sjötomt eller brygga kan köpa en livboj av oss.

Beställ här

Organisationer – klicka här

Privat – klicka här

Försäkra dig och familjen

Med vår sjuk- och olycksfallsförsäkring får du och familjen ett bra skydd dygnet runt.

Läs mer och teckna sjuk- och olycksfallsförsäkring