Familjen

De räddade livet på mannen i kanalen

En livboj kan innebära skillnaden mellan liv och död. Mike Thorén var på väg ner i vattnet för att rädda mannen som ramlat i kanalen i Motala. Men flickvännen Isabelle Ljungqvist hejdade honom och kastade ut en livboj.

Mike Thorén och hans flickvän Isabelle Thörngren var på väg för att hämta sina cyklar vid kanalparken i Motala.

Det var en kväll i december och de såg en man som gick uppe vid slussen, längs den smala trägången. Plötsligt såg de att han föll. De blev osäkra på om han ramlat i vattnet eller bara ner på marken men till slut bestämde de sig för att se efter. Isabelle cyklade över en bro till andra sidan och Mike tog fram en ficklampa.

– Jag lyste ner i vattnet och såg att det rörde sig konstigt där. Jag ropade hallå men fick inget svar, men då såg jag honom i vattnet, säger Mike.

Mannen klamrade sig fast vid livbojen

En taxi stannade till. Taxichauffören hjälpte till och lånade ut sin halsduk men mannen i vattnet hade svårt att fokusera på räddningen och såg förvirrad ut. Samtidigt larmade Isabelle 112. Mike som är en skicklig simmare och har vunnit Vansbro-simmet tre gånger övervägde att hoppa i men Isabelle som har vattenerfarenhet som samordnare vid Motalabadet avrådde honom. Istället kastade hon i en livboj som mannen kunde klamra sig fast vid. Med hjälp av fler personer som stannat kunde de gemensamt dra upp mannen ur vattnet. Samtidigt kom ambulansen fram.

– Det känns skönt att det gick bra. Hade det bara varit Bella och jag på platsen hade vi inte kunnat dra upp honom, säger Mike.

Mannen som föll i vattnet var i 30-årsåldern. Han fick inga skador av nedkylningen men fick stanna kvar på lasarettet under natten för observation.

Källa: Corren, 18 december 2016 och Trygg-Hansas intervju med Mike Thorén och Isabelle Thörngren.

Läs fler hjältehistorier här

Beställ en livboj av oss

Trygg-Hansa skänker livbojar till alla platser vid vatten som kommer allmänheten till nytta. Organisationer, till exempel föreningar och kommuner, kan beställa en livboj av oss. Du som har en privat sjötomt eller brygga kan köpa en livboj av oss.

Försäkra dig och familjen

Med vår sjuk- och olycksfallsförsäkring får du och familjen ett bra skydd dygnet runt.

Läs mer och teckna sjuk- och olycksfallsförsäkring