Livbojar räddar flera liv varje år. Se vår film och lär dig att kasta livboj! Här kan du som privatperson eller organisation också beställa en livboj.
Antalet svenskar som omkommer i drunkningsolyckor visar på ett klart lägre antal drunkningar än genomsnittet för de senaste 20 åren. 2020 drunknade 77 personer, något fler än 2019 då 68 personer drunknade, men bekräftar ändå de senaste årens utveckling med färre drunkningstillbud.
En livboj är en enkel och samtidigt fantastisk livräddare. Trygg-Hansa har delat ut livbojar till kommuner och andra som äger mark eller driver verksamhet vid vatten sedan 1954. Idag finns omkring 80 000 röd-vita livbojar placerade runt om i Sverige.
– Livbojarna har en oerhört stor betydelse för säkerheten vid våra svenska vatten och det är viktigt att alla känner sig säkra på hur man använder dem. I en nödsituation ska man aldrig tveka att använda livbojen och vi uppmanar därför alla att lära sig hur man kastar och använder bojen, säger Alexandra Björnsson, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.
Påkalla uppmärksamhet från andra som kan larma 112 innan du kastar ut livboen.
Uppdaterad mars 2021: Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert, Trygg-Hansa
Trygg-Hansa skänker livbojar till kommuner, företag och organisationer som har koppling till vatten och säkerhet. Livbojen ska placeras så att den kommer allmänheten till nytta. Du som har en privat sjötomt eller brygga kan köpa en livboj av oss.
Stelfrusen hjälte i vinternatten
En helt vanlig vinterdag blev till ett drama på liv och död. Läs om hur läraren Viktoria Rydin räddade livet på en kvinna som föll genom isen.
När kvinnan kämpade för sitt liv i det iskalla vattnet tvekade ordningsvakten Gonzalo Campos inte en sekund. I bara underkläderna slängde han sig i och räddade kvinnan. Läs om det dramatiska förloppet en kall natt i december.
Under vissa sommarmånader tar vattenolyckor fler liv än trafikolyckor. De flesta som drunknar är män, och de flesta har druckit alkohol. Se vår film och ta del av några tänkvärda råd.