Till innehållet
Familjen

Kallbada säkrare - tips!

En del upplever positiva effekter av att kallbada – både i kroppen och själen. Har du funderat på att prova? Innan du badar finns det några saker att tänka på, oavsett om du är en nybörjare eller van vinterbadare.

Det är inte farligt att bada i iskallt vatten, men i några situationer bör du absolut undvika vinterbadet.  

Då ska du inte vinterbada

Om du har högt blodtryck eller hjärtsjukdomar bör du rådfråga en läkare innan badet. Känn också efter så att du är helt frisk. Du bör inte ha en infektion, förkylning eller någon annan sjukdom. Har du druckit alkohol? Då ska du inte bada alls, varken i kallt eller varmt vatten. Läs mer på issäkerhet.se.

Så blir du redo för ett kallbad:  

  • Ha alltid sällskap när du ska bada.  
  • Packa med handdukar och eventuellt något varmt att dricka efter badet. 
  • Sätt på dig badkläder under dina kläder för att vara förberedd inför doppet och för undvika att kylas ner ute på isen eller på bryggan.  
  • Ta det försiktigt ner i vattnet och försiktigt upp. Om du badar i en isvak är det viktigt, för att minimera risken för att isen spricker.  
  • Ha koll på tiden i vattnet och vänta inte för länge med att gå upp.  

 Stanna inte i vattnet för länge 

Var uppvärmd innan du badar och kliv varsamt ner i vattnet så att kroppen hinner vänja sig. Andas djupt och långsamt. Härda ut och ha tålamod. Räkna till tio så börjar värmen sprida sig i kroppen. Då känns det inte alls så kallt längre. 

Har du gjort en isvak? Markera den

Om du har gjort en isvak har du ett ansvar för att markera den. Det är viktigt för att ingen ska trilla i av misstag! Sätt dit en granruska eller stolpe med väl synlig plastremsa. Om någon skulle ramla i, ta hjälp av en livboj. Läs mer om hur du räddar någon som går genom isen.

Vad säger forskningen om kallbad?

Forskningen om fördelarna med kallbad går isär. Vissa säger sig se hälsofrämjande effekter medan andra menar att det inte går att visa på några fördelar för hälsan. Det viktigaste är att vara medveten om att man utsätter kroppen för en stor påfrestning när man kallbadar. Den kan innebära en risk om man till exempel har hjärt- och kärlproblem.