Familjen

Brita, 87, räddade man ur iskallt vatten – tog livboj till hjälp

Brita Källqvist i Trosa skulle ta en sen kvällsrunda med hunden Bell. Men promenaden slutade med en dramatisk livräddning. Britas insats uppmärksammades i tidningar och bland lokalbefolkningen. Och som tack för Britas fantastiska bragd har Trygg-Hansa överlämnat en personlig livboj till henne.

I Trosa bor Brita Källqvist, 87 år. En kväll i slutet av september kommer hon aldrig att glömma. 

Brita agerade snabbt och klartänkt

Under den sena kvällsrundan med hunden Bell fick Brita syn på något som guppade i vattnet. På närmre håll visade det sig vara en man som låg alldeles tyst, fastklamrad vid en båt. Brita fann sig snabbt och hämtade en livboj. 

– Jag hade sinnesnärvaro att dra ut repet och slänga i bojen till mannen. Sedan bogserade jag honom till rampen där man tar upp båtar och drog upp honom, säger Brita och får det att låta som en självklarhet. 

Det rådiga ingripandet kan bero på att Brita är seglare och har bott i skärgården i många år. Sommaren 1956 var hon dessutom simlärare på barnens ö. Sjövettet sitter i ryggmärgen. 

Hunden Bell hjälpte till

Det var inte bara Britas kvicka agerande som räddade mannen. Även hennes hund Bell bidrog till bragden när den uppmärksammade några personer som gick förbi.

– När jag dragit upp mannen ur vattnet började hunden skälla som en galning vilket gjorde att jag fick assistans av tre förbipasserande konferensgäster. De lyfte upp honom och då föll han baklänges, så vi ringde ambulansen och jag gick hem och hämtade en badrock för vid det laget var han rejält nedkyld. 

Ambulansen anlände, tog hand om mannen och sällskapet såg till att Brita kom hem ordentligt. Väl hemma behövde hon lugna ned sig innan sänggåendet. 

– Jag var fullständigt fokuserad, men efteråt blev jag darrig, hunden kröp ner under täcket med mig.

”Satsa på simkunnighet och hur man hanterar en livboj”

Som uppskattning för den hjältemodiga insatsen har Trygg-Hansa överlämnat en livboj till Brita. Brita har även uppmärksammats i både lokalpressen och Aftonbladet. Men berömmet är ingenting som känns viktigt, säger Brita. Hon är framför allt glad över att hon lyckades hjälpa en medmänniska i nöd.

– Jag gjorde bara det som man bör göra i ett sådant läge. Vad jag däremot tycker är viktigt är att prata om att vi måste satsa på ökad simkunnighet. Och varför inte även satsa på skolundervisning i hur man hanterar en livboj en gång per år? Det tror jag vore klokt, blir Britas medskick. 

I snart sjuttio år har Trygg-Hansa skänkt livbojar till kommuner, företag och organisationer för att öka säkerheten vid vatten. Varje år räddas fjorton liv tack vare livbojarna.