Kan du simma? Kan du verkligen simma?
Att lära sig simma ingår i läroplanen i Sverige. De flesta av oss bor nära ett vatten, vi är uppvuxna på stränder och i simhallar. Många har ett simborgarmärke på en märkessköld någonstans. Det är inte vi som drunknar. Det är de andra.
Så är det lätt att tänka när badsäsongen är här. Men tyvärr är det också den period då flest drunkningsolyckor sker. Åtta av tio uppger att de klarar av att simma 200 meter, men hälften av dessa har inte gjort det de senaste tre åren*.
– Simkunnighet är en färskvara, framför allt när det handlar om sjöar och hav. Trots att vi svenskar älskar att söka oss till stränder och badplatser är det oroväckande att så få simmar 200 meter med jämna mellanrum. Många svenskar har en övertro på sin förmåga, vilket ökar risken för drunkningar, säger Eva Jarnhäll, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.
Med Badbesiktningen uppmuntrar vi alla simkunniga att, tillsammans med någon, simma 200 meter regelbundet. Det gör vi för att vi vill utmana den övertro som kan finnas, men också för att bygga respekt och förståelse kring vad det faktiskt innebär att simma 200 meter i öppet vatten. Som kan vara kallt, vågigt och strömt.
– Att regelbundet besikta sin simförmåga skapar inte bara trygghet utan räddar även liv, avslutar Eva Jarnhäll, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.
*Novus-undersökning från Trygg-Hansa, juni 2023
Så badbesiktar du dig i sommar:
- Badbesiktningen ska alltid göras tillsammans med någon: en vän, familjemedlem eller granne
- Välj en sjö eller kuststräcka där du kan simma men samtidigt bottna
- Mät på land upp en ungefärlig sträcka om 200 meter
- Hoppa i eller doppa dig så att hela kroppen och huvud är under vatten, påbörja därefter din simtur
- Efter tre fjärdedelar av sträckan byter du till ryggsim