Till innehållet
Familjen

Bada tillsammans – något att skylta med!

Många som drunknar gör det ensamma, när ingen ser. Trots riskerna med att bada ensam illustreras skylten som visar vägen till badplatser längs landsvägarna bara av en person. Nu vill vi få fler att bada tillsammans, genom att skylta om.

Det finns alldeles för många ensambadare runtom i landet, nästan var tredje svensk menar att de alltid badar ensamma eller att det händer ibland*. På Trygg-Hansa tycker vi därför att det är dags för en badplatsskylt, en skylt som visar två personer som badar istället för en – precis som du kan se i filmen! 

Med den nya skylten vill vi påminna om hur självklart det är att bada tillsammans och att uppsikt räddar liv. Vem tar du med dig ut på badturen i sommar? 

– Även om du är simkunnig, badar på en plats där du bottnar och där många andra badar, så kan orken ta slut fort. Vi måste håll koll på varandra när vi badar och öka medvetenhet kring riskerna med att bada ensam, säger Eva Jarnhäll, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa. 

*Novus-undersökning från Trygg-Hansa, maj 2024

Här delar vår vattensäkerhetsexpert med sig av sina bästa tips för en trygg badsommar:

  • Ha alltid god uppsikt över andra som badar – barn som vuxna. Drunkning har ingen åldersgräns och sker även i grunt vatten. Lägg ifrån dig telefon, bok eller tidning och ha alltid full uppsikt.
  • Om ni är flera i sällskapet –  ta aldrig för givet att någon annan håller koll. Stäm av vem som bär ansvaret för att ha uppsikt över den som badar, så blir det en trygg sim- eller badtur.
  • Vet du var du närmsta livboj finns? Bra! Passa på att bekanta dig med livbojen, känn på den och testa att kasta den. I skarpt läge finns inget utrymme för osäkerhet! 
  • Om du går till badet ensam – fråga strandgrannen om ni kan hjälpas åt att ha uppsikt över varandra när ni är i vattnet.
  • När simmade du senast 200 meter? Att regelbundet besikta sin simförmåga skapar inte bara trygghet utan räddar även liv.
  • Bada aldrig ensam – bada tillsammans!