Fyraåringen vill bara leka med pappa
Fråga:
Vi har en pigg och trygg kille på fyra år. Han behandlas sedan över två år för leukemi. Innan han blev så pass pigg att han orkade med att gå på förskola så var ju tiden med andra barn väldigt begränsad och jag lekte förstås mycket med honom och vi kom varandra väldigt nära.
Nu har jag och hans mamma varit separerade i nästan ett år, så vi har våran kille varannan vecka. Problemet är att jag har blivit favoriserad av våran kille och bara jag "duger" som lekkamrat för att det ska vara roligt. Han leker mest själv på förskolan, men är inte utanför på något sätt. Mamman har nog varit mest aktiv med att se till att han får träffa andra barn, medan jag inte riktigt varit lika aktiv, så det blir rätt mycket lek tillsammans fortfarande. Mamman leker inte så mycket med honom, utan de pysslar mer och dylikt. Jag och mamman har bra kontakt, äter mat hos varandra på "bytesdagarna" och har en avslappnad och väl fungerande relation.
Varken jag eller mamman vet inte hur vi ska "få igång" våran kille att tycka det är kul att leka med andra barn. Våran gemensamma lek kan vi ju inte bara avbryta tvärt, det skulle ta honom hårt. Men vi vill ändå försöka bryta mönstret. Så vi önskar lite råd om hur man skulle kunna gå tillväga.
Svar:
Först vill jag gratulera dig och mamman till ert goda samarbete. I min profession träffar jag separerade föräldrar som inte lyckats lika bra. Målet för dessa föräldrar kan vara att träffas under en kortare stund i samband med överlämningen utan att börja bråka med varandra. Att äta mat hos varandra finns inte på världskartan för många av dessa föräldrar. Med ert goda samarbete har ni alla möjligheter att på bästa sätt hjälpa er son.
Ni verkar vara överens om att er son behöver hjälp att leka med andra barn. Din f.d. arbetar redan aktivt med att sonen ska få träffa andra barn. För egen del kan du bjuda hem någon förälder med barn på förskolan så att barnen kan leka med varandra. Då har du möjlighet att visa din son att du tycker att det är viktigt att han leker med andra barn. Sök även kontakt med grannar och släktingar som har barn i ungefär samma ålder som sonen.
Prata med personalen på förskolan. Boka en tid på förskolan tillsammans med din före detta partner. Vad ser personalen när det gäller er sons lek med andra barn och vad gör de för att sonen ska få en given och självklar plats i barngruppen? Behandlar de honom på något speciellt sätt för att han drabbats av och behandlas för leukemi?
Ett litet barn som varit med en svår sjukdom och som tvingats till långvarig sjukhusvistelse behöver ibland extra stöd för att komma igång och leka med andra barn. Er son behöver kanske lära sig hur man leker med andra barn. Att leka med en förälder och att leka med andra barn är inte samma sak. När er son leker med andra barn ställs det helt andra krav på att ta för sig och anpassa sig.
Det är viktigt för sonens självförtroende och självkänsla att han får hjälp att leka med andra barn. Under de närmaste åren kommer kompisar att bli allt viktigare. Om det är så att du blivit utnämnd till sonens bästa lekkamrat har du ett stort ansvar för att visa din son att det är minst lika roligt att leka med andra barn.
Du skriver att du inte kan avbryta er gemensamma lek tvärt utan att det skulle ta honom hårt. Fundera igenom om du själv är ambivalent till sonens lek med andra barn och om du kanske i all välvilja vill skydda honom från andra barns ibland tuffa lekar? Fortsätt att vara nära din son och ge honom den trygghet han behöver, samtidigt som du hjälper honom att leka med andra barn.
Ha tålamod och tänk på att han har fått en ovanligt tuff start i livet. Först drabbades han av en svår sjukdom och sedan separerade hans föräldrar.
Prata hela tiden med din före detta och berätta hur du tänker och vad du tänker göra. Om ni har samma intentioner och mål när det gäller sonens lek så kommer han att märka det och veta att både hans mamma och pappa tycker det är viktigt att han leker med andra barn.
Besvarad av Mats Klasson, föräldrarådgivare
Försäkra ditt barn
Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.