Barn har små kroppar och tunn hud. De är särskilt mottagliga för miljögifter som finns i allt från flamskyddade gardiner till impregnerade overaller. Här får du konkreta tips på hur du minskar kemiska miljögifter i vardagen.
Under de senaste femtio åren har produktionen av kemikalier i världen blivit mer än femtio gånger större. Även om kemikalielagstiftningen har utvecklats och skyddar oss bättre i dag än tidigare kan många av de produkter som vi använder dagligen både innehålla och ge ifrån sig skadliga kemikalier. Barn kan vara mer känsliga för miljögifter än vuxna. Vissa ämnen vet vi kan vara allergiframkallande eller störa hormonbalansen i kroppen. Det allmänna rådet är därför att se över närmiljön och försöka undvika sådant som innehåller kemikalier som kan innebära en ökad risk.
Det finns olika typer av skadliga kemikalier. De som påverkar direkt och de som påverkar kroppen först på längre sikt. Kemiska produkter som t.ex. bensin och tändvätska är märkta med varningssymboler, men andra typer som till exempel möbler och elektronik är sällan märkta med någon information om hur det kemiska innehållet skulle kunna påverka ditt barn.
De farligaste ftalaterna är förbjudna inom EU sedan 2007 - men bara i leksaker som små barn kan förväntas stoppa i munnen. Men barn suger och tuggar ju som bekant även på annat, såsom tofflor, flytstolar eller andra plastprylar. Leksaker från länder utanför EU kan fortfarande innehålla förbjudna ftalater.
Bebisar kan få i sig det hormonstörande ämnet bisfenol A genom vissa sorters plast. Bisfenol A är förbjudet i nappflaskor i hela EU sedan 2011 och Sverige har ett eget förbud mot bisfenol A i matförpackningar för barn upp till tre år. Utomlands kan man däremot hitta nappflaskor med ämnet. Den nyinköpta flaskan läcker ingen bisfenol A, det är när plasten blir gammal, över två år, som giftläckaget kan uppstå.
Bromerade flamskyddsmedel är kemikalier som används för att minska brandrisken i plast, gummi och tyger. De finns i TV:n, madrasser, möbler, datorer och kläder. Det samlas också i damm vilket gör att ett litet barn som kryper omkring kan ha flerfalt mer av vissa ämnen i sitt blod än de vuxna i samma hus. Flamskyddsmedlen ger inte några omedelbara effekter vid engångsdoser. Däremot är de långlivade - de stannar kvar länge i naturen och tros ha negativa hälsoeffekter på sikt.
Naturskyddsföreningen har genomfört undersökningar som visat höga halter fluorerade miljögifter i barns "funktionsplagg". Fluorerade ämnen används för få materialet att andas, samtidigt som det är vattenavvisande och används som impregneringsmedel för att göra skor, barnoveraller och fritidsprylar mer vattentäta. Ämnena är skadliga för miljön och i förlängningen för människor.
När det gäller bekämpningsmedel så vet experterna inte säkert hur stora mängder eller vilka kombinationer av ämnen som påverkar vår hälsa. Merparten av de små mängder som vi får i oss genom maten kommer ut med urinen, men förmodligen inte allt.
Sök efter produkter med miljömärkningar som Svanen, Bra Miljöval, EU-Blomman och TCO Office Furniture. Bästa sättet att hålla koll på flamskyddsmedel och fluorerade ämnen är att fråga expediten i affären om de innehåller sådant. Kan försäljarna inte svara ska vi fortsätta fråga ändå, då ökar medvetenheten så småningom, uppmanar miljöexperterna.
Läs om hur du kan undvika tungmetaller och bakterier i barns mat.
Text: Åsa Fagerström, medicinjournalist
Uppdaterad mars 2021: Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert Trygg-Hansa
Källa: Kemikalieinspektionen
När kan barnet börja sitta i babysitter? Och hur väljer man en bra sådan? Fakta och tips hittar du här.
En barnförsäkring ger dig ekonomisk ersättning om en olycka eller sjukdom skulle orsaka fysiska eller mentala nedsättningar hos ditt barn. Läs mer här om varför en barnförsäkring är så viktig.
Barnvagnar är lätta att stjäla och att sälja vidare som begagnade. Satsa på märkning, vajerlås och sparade kvitton.