Till innehållet
Familjen

Skydda ditt barn mot miljögifter

Barn har små kroppar och tunn hud. De är särskilt mottagliga för miljögifter som finns i allt från flamskyddade gardiner till impregnerade overaller. Här får du konkreta tips på hur du minskar kemiska miljögifter i vardagen.

Under de senaste femtio åren har produktionen av kemikalier i världen blivit mer än femtio gånger större. Även om kemikalielagstiftningen har utvecklats och skyddar oss bättre i dag än tidigare kan många av de produkter som vi använder dagligen både innehålla och ge ifrån sig skadliga kemikalier. Barn kan vara mer känsliga för miljögifter än vuxna. Vissa ämnen vet vi kan vara allergiframkallande eller störa hormonbalansen i kroppen. Det allmänna rådet är därför att se över närmiljön och försöka undvika sådant som innehåller kemikalier som kan innebära en ökad risk.

Det finns olika typer av skadliga kemikalier. De som påverkar direkt och de som påverkar kroppen först på längre sikt. Kemiska produkter som t.ex. bensin och tändvätska är märkta med varningssymboler, men andra typer som till exempel möbler och elektronik är sällan märkta med någon information om hur det kemiska innehållet skulle kunna påverka ditt barn.

Tipsen som ger mindre kemikalier i vardagen

 • Undvik äldre plast- och gummileksaker eller leksaker som är köpta utanför EU då de kan innehålla skadliga ftalater.
 • Låt inte barn suga på elektronikprylar såsom den gamla mobiltelefonen eller fjärrkontrollen. Håll koll på vad barnet stoppar i munnen - små runda batterier kan exempelvis vara akut livshotande.
 • Våttorka golven. Damm samlar kemikalier, och barnet kryper på golvet. Dammsugaren blåser runt småpartiklar som våttorkning med vatten kan fånga upp.
 • Vädra ofta och speciellt ordentligt efter ombyggnad eller ommålning hemma. Färg, tyger och byggmaterial avger mest kemikalier som nya. Vänta helst ett par veckor med att låta barn sova i ett nyrenoverat rum.
 • Tvätta nya kläder och textilier för att skölja bort kemikalier. Välj bort mjuka plasttryck på tröjor, de kan innehålla ftalater ifall plagget inte är särskilt miljömärkt.
 • Satsa på oparfymerade och miljömärkta hudkrämer, tvättmedel etc. Inte bara för barnet, utan även som gravid och så länge du har barnet intill dig mycket.
 • Använd våtservetter sparsamt då de ibland innehåller parfym och konserveringsmedel som kan leda till att barnet utvecklar allergier om de används för ofta. Spara dem till när du är på språng och saknar tillgång till vatten. Vid blöjbyten är det bättre att i första hand bara använda vatten och tvättlappar av tyg eller papper.
 • Värm mikrovågsvärmd mat i glas eller porslin. När plast repas eller värms upp ökar risken för att ämnen läcker ut från plasten till maten.
 • Skippa hygienartiklar och kläder som innehåller så kallade antibakteriella tillsatser. De slår även mot "nyttiga" bakterier och kan dessutom bidra till att farliga bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika.
 • Var alltid försiktig med produkter som luktar starkt av kemikalier - låt dina näsa varna dig. Låt inte barnen leka och kladda med starkt lim eller konstnärsfärger.
 • Köp sådant som rekommenderas av Naturskyddsföreningen; ”Bra miljöval”. Det som inte bidrar till gifter i naturen sprider sannolikt mindre gifter även till våra egna kroppar.
 • När du köper smycken till dina barn, undvik sådana som innehåller nickel eller bly. Smycken ska helst inte användas som leksaker.

Kemikaliebovarna i våra vardagsprylar

De farligaste ftalaterna är förbjudna inom EU sedan 2007 - men bara i leksaker som små barn kan förväntas stoppa i munnen. Men barn suger och tuggar ju som bekant även på annat, såsom tofflor, flytstolar eller andra plastprylar. Leksaker från länder utanför EU kan fortfarande innehålla förbjudna ftalater.

Bebisar kan få i sig det hormonstörande ämnet bisfenol A genom vissa sorters plast. Bisfenol A är förbjudet i nappflaskor i hela EU sedan 2011 och Sverige har ett eget förbud mot bisfenol A i matförpackningar för barn upp till tre år. Utomlands kan man däremot hitta nappflaskor med ämnet. Den nyinköpta flaskan läcker ingen bisfenol A, det är när plasten blir gammal, över två år, som giftläckaget kan uppstå.

Bromerade flamskyddsmedel är kemikalier som används för att minska brandrisken i plast, gummi och tyger. De finns i TV:n, madrasser, möbler, datorer och kläder. Det samlas också i damm vilket gör att ett litet barn som kryper omkring kan ha flerfalt mer av vissa ämnen i sitt blod än de vuxna i samma hus. Flamskyddsmedlen ger inte några omedelbara effekter vid engångsdoser. Däremot är de långlivade - de stannar kvar länge i naturen och tros ha negativa hälsoeffekter på sikt.

Naturskyddsföreningen har genomfört undersökningar som visat höga halter fluorerade miljögifter i barns "funktionsplagg". Fluorerade ämnen används för få materialet att andas, samtidigt som det är vattenavvisande och används som impregneringsmedel för att göra skor, barnoveraller och fritidsprylar mer vattentäta. Ämnena är skadliga för miljön och i förlängningen för människor.

När det gäller bekämpningsmedel så vet experterna inte säkert hur stora mängder eller vilka kombinationer av ämnen som påverkar vår hälsa. Merparten av de små mängder som vi får i oss genom maten kommer ut med urinen, men förmodligen inte allt.

Köp och efterfråga giftfria kläder och prylar

Sök efter produkter med miljömärkningar som Svanen, Bra Miljöval, EU-Blomman och TCO Office Furniture. Bästa sättet att hålla koll på flamskyddsmedel och fluorerade ämnen är att fråga expediten i affären om de innehåller sådant. Kan försäljarna inte svara ska vi fortsätta fråga ändå, då ökar medvetenheten så småningom, uppmanar miljöexperterna.

Läs om hur du kan undvika tungmetaller och bakterier i barns mat.


Text: Åsa Fagerström, medicinjournalist

Uppdaterad mars 2021

Källa: Kemikalieinspektionen

Källor

Förkortningar

 • PFAS: Perfluoralkylsulfonat, en grupp där PFOS (perfluoroktansulfonat) ingår
 • FTOH: Fluortelomeralkoholer, komponenter i handelsprodukter, som ofta kallas telomerer, fluorcarbon, fluortelomerer, fluorpolymerer eller fluortensider.
 • PFCA: Perfluorkarboxylsyror

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring