Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Brännskador hos barn: Undvik och agera rätt

Ett barn sträcker sig efter en kopp med te.play-button
shadow

Brännskador hos barn – hur undviker du dem och vad gör du om olyckan ändå är framme? Se filmen och lär dig vad som är viktigt att tänka på och hur du bör agera.

Omkring 2700 barn per år åker akut in till sjukhus på grund av brännskada. Hälften av barnen är under 3 år och hälften av dessa har  bränt sig på heta vätskor – kaffe, te eller kokande vatten när man lagat mat. Dessa är olyckor som sker i situationer när vuxna i många fall är närvarande. Hur ska du undvika att ditt barn får brännskador och vad gör du om olyckan ändå är framme?

Har ditt barn bränt sig – agera så här

Te eller kaffe: Om det går, ta av klädesplagget, skölj det brända området i ljummet, rinnande vatten i cirka 15 min – inte i iskallt vatten då det kan medföra att barnet kan bli nerkylt. Lägg på något torrt och rent, t ex en kökshandduk. Ring Sjukvårdsupplysningen 1177.
Allvarlig brännskada av t ex brand eller grillkol : Ta inte av klädesplagg då de kan ha brunnit fast. Kyl under ljummet, rinnande vatten. Ta er till sjukhusets akutmottagning.

Vanligaste riskerna för brännskador hos barn

  • Heta vätskor – kaffe, te och kokande vatten.
  • Varma kaminer och kakelugnar – det saknas skydd.
  • Heta ytor – händer eller fötter bränns.

Tips: Så undviker du brännskador hos barn

  • Drick inte kaffe eller te med barnet sittande i ditt knä.
  • Se över vattentemperaturen i kranen. Temperaturen ska inte överstiga 60 grader – då finns risk för skållningsskador.
  • Vid matlagning – använd plattan längst in och vrid in kokkärlets handtag. Använd gärna spisskydd.

I serien Älskade unge besvaras småbarnsföräldrars funderingar på många teman. Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, medverkar i serien.

shadow

Webbkurs i HLR och första hjälpen för vuxna

Varje dag drabbas cirka 15 personer av hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Kunskaper i hjärt-lungräddning (HLR), hjärtstartare och första hjälpen kan många gånger vara avgörande i en akut …

Läs merarrow
play-button
shadow

Att våga vara en viktig vuxen

Alla barn och tonåringar behöver någon vuxen i närheten som bryr sig och vågar spela roll, speciellt om de hamnar i svårigheter. Inget är svart eller vitt och inget är rätt eller fel. Det vi…

Se filmen härarrow