Till innehållet
Familjen

Hemmasittare: så hjälper du barn och unga

Att se sitt barn eller sin ungdom dra sig undan från skolan kan väcka många känslor – oro, frustration och kanske maktlöshet. Det är en situation som kräver tålamod och förståelse, men du är inte ensam. 

Det finns ofta flera orsaker till att barn och unga börjar undvika skolan. Det kan handla om svårigheter i familjen, konflikter med vänner eller utmaningar i skolan. Att barnet bara vill ”sitta hemma” eller slippa gå i skolan, är oftast inte problemet. Och många barn vill heller inte kalla sig för ”hemmasittare”. Barn gör ju så gott det kan i alla situationer, och det gäller även skolan.

Om du ser att ditt barn drar sig för att gå till skolan, är det viktigt att agera snabbt. Genom att lyssna på ditt barn, söka rätt stöd och samarbeta med skolan kan du hjälpa ditt barn att må bättre. Barnet kan känna sig tryggare och sedan återvända till skolan.

Pojke använder surfplatta och ligger under soffa

Risk för problematisk skolfrånvaro: 7 tidiga tecken

I ett första steg är det bra hålla koll på om ditt barn riskerar att få en problematisk skolfrånvaro. Dessa signaler kan vara:

  1. Att ditt barn är frånvarande i vissa ämnen. Ett mönster i frånvaron, vid vissa dagar eller tidpunkter.
  2. När ditt barn drar sig undan från aktiviteter eller isolerar sig.
  3. Att ditt barn sover för lite och vänder på dygnet. Eller sover för mycket och vänder på dygnet.
  4. Ofta får huvudvärk och/eller magont.
  5. Har stort motstånd inför att börja skolan efter en sjukdom och ledigheter.
  6. Verkar stressad och orolig över skolarbetet.
  7. Oroar sig för ”otydliga sammanhang”, till exempel skollunchen, rasterna och håltimmarna.

En nyckel: agera i tid och lyssna på ditt barn

Att bryta skolfrånvaron tidigt är ofta avgörande för att lösa problemet. Ju längre skolfrånvaron varar desto svårare blir det att komma tillbaka. Fråga och lyssna på hur barnet beskriver sin situation. Det är en nyckel. Det är också viktigt att ge tillbaka hopp om att klara av skolan, och självförtroende. 

Varför drar sig barn och unga undan från skolan?

Det kan finnas många skäl till att barn börjar undvika skolan, och varje situation är unik. Här är några av de vanligaste orsakerna:

  • Psykisk ohälsa: Om ditt barn kämpar med ångest, depression eller andra psykiska svårigheter kan skolan kännas överväldigande.
  • Mobbning och sociala svårigheter: Har ditt barn blivit utsatt för mobbning eller varit med om jobbiga konflikter? En otrygg skolmiljö kan göra att hen helst stannar hemma.
  • Inlärningssvårigheter och funktioner: Utmaningar som ADHD, autism eller dyslexi kan bli frustrerande om det saknas rätt stöd. Det kan leda till att ditt barn undviker skolan.
  • Familjesituationen: Konflikter, en sjuk familjemedlem eller andra svårigheter hemma kan påverka hur ditt barn deltar i skolan.
  • Skolrelaterad ångest: Prestationskrav och rädsla för skolmiljön kan bli övermäktiga.
  • Känsla av utanförskap: Om ditt barn inte känner sig inkluderad eller med i skolans gemenskap kan det bidra till frånvaro.

För att hjälpa ditt barn tillbaka är det viktigt att identifiera och bemöta de bakomliggande orsakerna. Med rätt stöd kan du tillsammans med skolan skapa en trygg och inkluderande miljö där ditt barn känner sig välkommet och motiverat att delta. Planera tillsammans med ditt barn eller ungdom – det har stor betydelse.

Så kan du stötta ditt barn om skolgången blir svår 

Här är några sätt du kan stötta och vägleda ditt barn mot en hållbar lösning.

  1. Lyssna och visa förståelse: Försök att skapa en trygg och öppen dialog där ditt barn känner sig respekterat och hört. Att lyssna aktivt utan att pressa fram svar eller döma, kan öppna upp för viktiga samtal.
  2. Sök rätt stöd: Om du märker att ditt barn mår dåligt eller har svårt med inlärning, kan det vara bra att ta hjälp av experter – psykologer, specialpedagoger eller andra professionella. Tidiga insatser gör ofta stor skillnad.
  3. Samarbeta med skolan: Skolan kan erbjuda anpassningar som gör det lättare att komma tillbaka. Kontakta lärare och elevhälsa för att hitta lösningar som fungerar för ditt barn.
  4. Skapa struktur i vardagen: Stabila rutiner kan vara ett viktigt stöd. En balanserad vardag med lagom aktivitet och vila kan göra att ditt barn känner sig tryggare och lugnare inför en förändring.
  5. Hitta sociala sammanhang utanför skolan: Om skolmiljön känns svår kan andra aktiviteter bli viktiga. Fritidsintressen, sport eller mindre sociala grupper kan stärka självkänslan och skapa positiva upplevelser.
  6. Sätt små, hanterbara mål: Att återvända till skolan är ofta en process. Genom att tillsammans sätta realistiska och stegvisa mål kan ni skapa en väg framåt som känns möjlig.
  7. Ta hand om dig själv också: Att stötta ditt barn tar energi, och du behöver också få stöd. Att ta hand om din egen hälsa gör att du bättre kan finnas där för ditt barn.

Att hitta en väg framåt kan ta tid, men med förståelse, anpassning och rätt stöd finns goda möjligheter att skapa en trygg och fungerande skolgång. Du och ditt barn gör den här resan tillsammans, och varje steg framåt är värdefullt.

Familjehjälpen guidar dig till samhällets stöd

Känns det svårt att hitta rätt hjälp i skolan eller inom vården? Kontakta Familjehjälpen hos oss på Trygg-Hansa. Det är en kostnadsfri service för dig som har vår barnförsäkring eller sjuk- och olycksfallsförsäkring. Familjehjälpen ger dig vägledning om samhällets stöd och ersättningar, till exempel om vart du kan vända dig när du eller ditt barn inte mår bra, rätten till stöd i skolan och ersättningar från Försäkringskassan. Läs mer om Familjehjälpen för barn och Familjehjälpen för vuxna.

Trygg-Hansa samarbetar med Bris

Barns och tonåringars trygghet är viktig för oss. Vi vet att deras välmående stärks av att vi vuxna bryr oss om, vågar vara viktiga och ”lägger oss i” när det behövs. Tillsammans med Bris vill vi bidra i det förebyggande arbetet och därmed främja den psykiska hälsan bland barn och tonåringar. Du kan också göra skillnad genom att stötta Bris och ge fler barn möjlighet att berätta. Läs mer om Trygg-Hansas samarbete med Bris och även hur du kan stötta Bris och deras arbete.

Källa: Bris