Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gravid vecka 0 - 2

shadow

Under de två första veckorna som räknas in i graviditeten är du egentligen inte alls gravid ännu. Man räknar nämligen den senaste mensens första dag som graviditetens första dag, vilket kan vara lite förvirrande.

Gravidveckor brukar anges som veckonummer+dagar i nästa vecka, till exempel 5+2. Graviditetsvecka 0+0 är då två veckor innan du blir gravid. Det är inte förrän i slutet av vecka 2, det vill säga 2+6, eller i början av vecka 3, 3+0 eller några dagar därefter, som ägget blir befruktat av spermien och en graviditet börjar.
Störst chans att bli gravid är det i regel mellan den 10:e och 14:e dagen efter den sista mensens första dag (om du har regelbundna menscykler på cirka 28 dagar).
Ägget kan klara sig upp till 24 timmar efter ägglossning. Spermier lever minst 48 timmar efter samlag. Befruktningen kan alltså ske ganska snart efter ett samlag – eller ett par dagar därefter.

Är du, eller funderar du på att bli gravid – missa inte att äta extra folsyra som hjälper fostret att utvecklas normalt.

Mer tips, inspiration och fakta:

• Hur lätt blir man gravid?

• Ett befruktat ägg

• Graviditetstest

Kan man påverka barnets kön, Vågar jag bli gravid med högt BMI, bör jag undvika bubbelpool?
Läs våra många expertsvar på andras gravid-frågor.

Nästaarrow
shadow

Gravid vecka 3

Det är under det som längre fram i graviditeten brukar kallas vecka 3 som själva underverket oftast sker – spermiens befruktning av ägget.

Läs merarrow
play-button
shadow

Tonårsnoja eller psykisk ohälsa?

Svårigheter och osäkerhet är en självklar och naturlig del i barns och tonåringars utveckling, men när behöver vi vuxna bli oroliga och agera?

Se filmen härarrow