Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Operera hallux valgus under graviditeten?

Fråga:

Kan man operera sig för hallux valgus, snedställd och deformerad stortå, under graviditeten? Och är det i så fall bäst att göra det i början eller slutet, eller spelar det ingen roll?

 

Svar:

Jag kan förstå att du vill bli av med besvären om du har uttalad hallux valgus. Huruvida man kan tänkas operera under graviditeten är helt beroende på hur mycket besvär du har. Måste man, så visst går det. Om man ska göra det i början av graviditeten eller vänta tills i slutet kan ju diskuteras. Att göra en operation i början av graviditeten innebär att man i samband med operationen behöver flera olika läkemedel både under operationen och efter. De tre första månaderna är viktiga för fosterutvecklingen, så därför kan man nog fundera över om det är lämpligt att göra operationen just då.

Att gå igenom en sådan här operation i slutet av graviditeten innebär ju att man får svårt att röra på sig, både på grund av graviditeten och operationen, vilket kanske inte är optimalt. Vanligtvis brukar man således inte rekommendera en dylik operation i slutet av graviditeten utan vänta till senare när barnet är fött.

För att få ett bättre svar tycker jag du ska ta kontakt med den barnmorska som sköter din graviditet samt med den läkare som eventuellt ska operera dig.

Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska

Fakta, tips och expertsvar

• Operera bicepssenan under graviditet?

Följ din graviditet – vecka för vecka

Bra mat för dig och fostret

• Röntgat mig – fara för bebisen?

Fler expertsvar längre ner på sidan (mobil) eller till höger (dator).

Pappa kramar om sitt spädbarn som tittar med bestämd blick in i kameran
shadow

Barnets utveckling första året

När känner ett barn igen sin föräldrar på bild? När börjar små barn krypa? När kan de vinka? Läs expertens svar om det lilla barnets utveckling.

Läs merarrow
shadow

Trygg anknytning

Alla nyfödda barn behöver få chansen att känslomässigt knyta an till en eller ett par personer. En otrygg anknytning ökar risken för svårigheter i livet.

Läs merarrow