Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Blodiga flytningar i vecka 22

Fråga:

Jag är gravid men har fått blodiga flytningar två gånger, inte mycket men ändå. Det oroar mig. Jag tror att jag är i ca vecka 22. Vi är utomlands och kommer att vara det ett tag till, och jag vill inte gärna gå till läkare här i Asien om det inte behövs.
Vad kan flytningarna bero på, och ifall det skulle vara något fel, kan man göra något åt det i så fall?

 

Svar:

Jag kan förstå att det kan ställa till med en hel del tankar och oro om du fått blodiga flytningar – även om de är små. Att du också befinner dig i ett främmande land på andra sidan jordklotet gör det inte lättare.
Till att börja med så kan det vara bra att veta om du har gjort ett organiserat ultraljud tidigare i graviditeten. Vid ultraljudsundersökningen kollar man hur moderkakan sitter mot livmoderväggen, och att den inte ligger över inre modermunnen vilket skulle kunna orsaka en blödning.
Om du har några andra ytterligare symtom som typ sammandragningar, smärtor och ömhet över livmodern är det viktigt att du söker hjälp.
Blödningen kan också bero på skörhet i dina slemhinnor i slidan och livmoderhalsen som kan vara orsakad av en infektion och därför ger denna lilla blödning.

Så sammanfattningsvis kan man säga att om du inte får fler eller större blödningar eller några andra besvär eller symtom så tycker jag du kan det lugnt. Om du däremot har några sådana besvär tycker jag du bör försöka göra en kontroll hos en gynekolog där du befinner dig.

Lycka till!

Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska

Gravidfakta, tips och expertsvar:

• Följ din graviditet – vecka för vecka

• Sydostasienresa under graviditet

Missfall

• Långresa och flyg under graviditet

• Vaccinationer när du är gravid

Fler expertsvar längre ner på sidan (mobil) eller här till höger (dator).

shadow

Feberkramp

Feberkramper kan se otäcka ut men är egentligen inte farliga. Är det första gången ditt barn får ett anfall bör du dock kontakta sjukvården.

Läs merarrow
play-button
shadow

Därför är en gravidförsäkring viktig

En gravidförsäkring är ett viktigt skydd för både dig och ditt ofödda barn. Den ger en extra trygghet om något oförutsett skulle hända under graviditet eller förlossning.

Se filmen härarrow