Till innehållet
Familjen

Gravid vecka 22

Fostret definieras nu som ”barn”. Det sover ibland och är vaket ibland. Du känner antagligen av dess rörelser allra mest när du själv vilar dig.

Vissa kvinnor får vätska i kroppen under den här perioden. Det brukar hjälpa om du rör på dig och dessutom försöker dricka lite mer, då minskar dessutom risken för förstoppning.

Ifall benen svullnar om dagarna kan du försöka ligga med fötterna högt emellanåt. Prova också stödstrumpor, de finns att köpa bl a på apoteket.

Kanske vaknar du mitt i natten av vadkramper, det är också en graviditetskrämpa - som går över. Att pressa fotbladet mot en vägg eller sänggavel kan motverka, när krampen sätter in.

Om du är förstföderska är det kanske först nu som du börjar känna av barnets rörelser, det kan spritta till eller kännas som en bubbla som sveper över insidan av magen ibland.

Dina bröst förbereder sig också för ett litet barn, mjölkkörtlarna har börjat mogna, blodkärlen i huden blir tydligare. Att det kommer lite vätska från brösten är helt normalt, särskilt om du är omföderska.

Läs gärna mer om matnoja - lust att äta speciella saker när man är gravid. Låt dig också inspireras av läckra recept för gravida, skrivna av dietist med särskild kunskap om det växande barnets behov.

Från och med vecka 22 definieras fostret juridiskt som barn om det skulle födas, även om den medicinska termen fortfarande är foster ända fram till födelsen.

Inne i magen har nu barnet fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig.

Nästan inga nya nervceller bildas längre, men samordningen av nervsystemet pågår nu för fullt.