Alla vet att man borde. Ändå struntar två av tre vuxna i att använda cykelhjälm. Man undrar varför? Varje dag gör sig tio cyklister så illa att de måste läggas in på sjukhus. Forskning visar att en hjälm mer än halverar risken för att du som cyklist ska skadas allvarligt. Detsamma gäller om du åker longboard, skateboard eller rullskridskor. Har du inte hjälm – läs det här och skaffa en.
Hjälmen ska sitta stadigt, men bekvämt och vara designat så att den skyddar hjässan, bakhuvudet och pannan. 70 procent av slagen mot huvudet vid cykelolyckor träffar pannan och tinningen. Passformen är viktig och många hjälmar finns med extra inredning, möjlighet för justering i höjdled eller speciella tekniker för bästa möjliga passform och justeringsmöjligheter. Men alla modeller passar inte alla huvuden, så prova hjälmen innan du köper den.
Det är skönt att ha en hjälm med ventilation för en behaglig cykelfärd. Extra viktigt är ventilationen om du ska cykla längre sträckor eller tränar. Många cykelhjälmar har avancerad design för att leda luftströmmar och andra har enklare ventilation. Välj en som passar ditt tempo.
En snygg hjälm är trevligare att använda än en man inte riktigt gillar. Det finns en uppsjö av olika märken och modeller. Välj en design som passar dig - så att du väljer att använda hjälmen.
Vill du ha en riktigt säker hjälm ska du leta upp en som använder MIPS-teknologin (Multi-directional Impact Protection System) – det senaste på hjälmfronten. Den har sina rötter i svensk forskning och finns i dag i ett femtiotal hjälmtillverkares produkter. MIPS använder sig av kroppens egen idé om hur man bör paketera sin mest skyddsvärda kroppsdel. Mellan hjärnan och skallbenet finns en vätska, som hjärnan kan glida i om skallen träffas av ett slag. Rörligheten gör att rotationskraften dämpas och risken för skador minskar. En MIPS-hjälm fungerar på samma sätt: det yttre skalet är separerat från fodret, så att det kan leda bort kraften av rotationen i ett snett slag. Samtidigt är den effektiv vid raka träffar. Mer om MIPS
Vill du ha hjälm, men ändå inte, kan du skaffa en Hövding. Det är en smart form av krockkudde för cyklister. Den sitter runt halsen och löser ut, runt ditt huvud, om du råkar ut för en olycka. Så här fungerar Hövding
Studsmatta ger massor av rörelseglädje, starka ben och bra kondition! Men hur hoppar ditt barn säkert?
Har social distansering, nedstängda gym eller inställda tävlingslopp sabbat dina träningsmål och gjort dig mer stillasittande? Här kommer tips på hur du kan ställa om träningen under våren och sommaren, hitta motivationen, förbättra hälsan och hålla dig skadefri.
Vissa barn älskar hästar redan som små. Men när kan ett barn börja med ridning? Och hur stor är egentligen olycksrisken? Läs Familjens fakta och stalltips.