Familjen

Tillräckligt vuxen för cykelhjälm?

Alla vet att man borde. Ändå struntar två av tre vuxna i att använda cykelhjälm. Man undrar varför? Varje dag gör sig tio cyklister så illa att de måste läggas in på sjukhus. Forskning visar att en hjälm mer än halverar risken för att du som cyklist ska skadas allvarligt. Detsamma gäller om du åker longboard, skateboard eller rullskridskor. Har du inte hjälm – läs det här och skaffa en.

Rätt storlek och passform

Hjälmen ska sitta stadigt, men bekvämt och vara designat så att den skyddar hjässan, bakhuvudet och pannan. 70 procent av slagen mot huvudet vid cykelolyckor träffar pannan och tinningen. Passformen är viktig och många hjälmar finns med extra inredning, möjlighet för justering i höjdled eller speciella tekniker för bästa möjliga passform och justeringsmöjligheter. Men alla modeller passar inte alla huvuden, så prova hjälmen innan du köper den.

Ventilation

Det är skönt att ha en hjälm med ventilation för en behaglig cykelfärd. Extra viktigt är ventilationen om du ska cykla längre sträckor eller tränar. Många cykelhjälmar har avancerad design för att leda luftströmmar och andra har enklare ventilation. Välj en som passar ditt tempo.

Design

En snygg hjälm är trevligare att använda än en man inte riktigt gillar. Det finns en uppsjö av olika märken och modeller. Välj en design som passar dig - så att du väljer att använda hjälmen.

MIPS – det senaste på hjälmfronten

Vill du ha en riktigt säker hjälm ska du leta upp en som använder MIPS-teknologin (Multi-directional Impact Protection System) – det senaste på hjälmfronten. Den har sina rötter i svensk forskning och finns i dag i ett femtiotal hjälmtillverkares produkter. MIPS använder sig av kroppens egen idé om hur man bör paketera sin mest skyddsvärda kroppsdel. Mellan hjärnan och skallbenet finns en vätska, som hjärnan kan glida i om skallen träffas av ett slag. Rörligheten gör att rotationskraften dämpas och risken för skador minskar. En MIPS-hjälm fungerar på samma sätt: det yttre skalet är separerat från fodret, så att det kan leda bort kraften av rotationen i ett snett slag. Samtidigt är den effektiv vid raka träffar. Mer om MIPS

Frågan du ska ställa dig är inte om du ska ha cykelhjälm, utan vilken du välja:

  • Hjälmen ska vara CE-märkt, så att den uppfyller EU:s krav. Leta efter märkningen CE EN 1078 för cykelhjälm.
  • När du provar och använder din hjälm, se till att den inte hamnar för långt bak. Hjälmen ska skydda hjässan, bakhuvudet och pannan. 70 procent av slagen mot huvudet vid cykelolyckor träffar pannan och tinningen.
  • Hjälmen ska vara lätt att ta på och av och enkel att fästa med hakbandet, som ska vara reglerbart. Spänn hakbandet så att du får in ett finger mellan bandet och hakan. Kontrollera att inställningen av hakbandet håller.
  • Välj en hjälm som är skön och bekväm, så att du använder den.
  • Se till att hjälmen har god ventilation.
  • Hjälmen ska kunna justeras något i storlek, till exempel med en ratt i nacken, så att du får plats med en mössa på vintern.
  • Byt hjälm om den har blivit skadad eller utsatt för en kraftig stöt.
  • Glöm inte att ta på hjälmen även på korta utflykter och oavsett om du sätter dig på cykeln, ställer dig på longboarden, skateboarden eller åker inlines.

Försäkra dig och familjen

Med vår sjuk- och olycksfallsförsäkring får du och familjen ett bra skydd dygnet runt.

Läs mer och teckna sjuk- och olycksfallsförsäkring