Familjen

Så kan promenaden bli ett äventyr

Under pandemin har många av oss gjort fler saker utomhus. Både för att kunna ses och för att få välbehövlig motion. Här kommer fem aktuella tips på utomhusaktiviteter som du kan testa i vinter och i sportlovstider.

ung kvinna höstpromenad vid stranden

”Det finns få saker som är så viktiga för hjärnan som att du rör på dig. Du mår bättre av fysisk aktivitet, och det påverkar dessutom koncentration, minne, kreativitet och stresstålighet”, skriver överläkaren Anders Hansen i sin populära bok ”Hjärnstark”.

Under det senaste året har delar av vår vardag förändrats till följd av coronapandemin. Men behovet av motion och fysisk aktivitet för både kropp och knopp är lika stort som förut. Som tur är behöver det inte vara så krångligt att bli mer aktiv. En promenad ute i den friska luften räcker långt. Och med enkla medel kan du förvandla vinterns promenader till ett äventyr.

Här kommer 5 tips på aktiviteter utomhus

Vandra i vintern

Vandringstrenden fick extra fart i samband med att pandemin bröt ut och Svenska Turistföreningen rapporterade om ett rekordstort intresse under sommarhalvåret. Vandring är en aktivitet som passar de flesta och som fungerar lika bra på vintern. Det är även ett bra alternativ till skidåkning - om du bor i en del av landet som inte får så mycket snö. Med ett par bra skor och kläder efter väder är du redo att ge dig ut och upptäcka naturen längs valfri vandringsled.

Snöra på snöskorna

Det går också att vandra på snö, med snöskor som spänns fast på kängorna. Precis som vandring överlag så har vintervandring med snöskor ökat i popularitet. Detta är en mer utmanande aktivitet som kräver lite mer förberedelser när det kommer till packning och utrustning. Men belöningen av att få uppleva det storslagna vinterlandskapet från en toppen på ett fjäll är mödan värd.

Hitta promenadkompis med ny app

I coronatider är det många som kanske känt sig ensamma och isolerade. Med mobilappen Walking Talking kan du hitta en promenadkompis och få både motion och sällskap på ett coronasäkert säkert. Appen är gratis och bygger på att du lägger upp din promenadsträcka eller bokar in dig i någon annans runda.

Gå på högteknologisk skattjakt

Vill du ha mer äventyr eller kanske få med hela familjen på promenad så kan du testa en modern version av skattjakt med hjälp av mobiltelefonen – så kallad Geocaching. Det går ut på att du använder mobilens GPS för att hitta en slags skatter som har gömts på olika ställen. Ladda ner appen med samma namn för att komma igång.

Testa att turfa

En annan utomhusaktivitet som kopplar samman det digitala med det fysiska är appen Turf. Det går ut på att du ska erövra särskilda zoner (geografiska områden som finns markerade i appens karta). När du kommit fram till en zon så ska du hålla dig där i ungefär en halvminut för att erövra den och få poäng. Turf funkar lika bra till fots som på cykel eller som löpning.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring