Har distansarbete gjort dig mer stillasittande? Även om du inte jobbar hemifrån kanske du känner att du behöver någon ny morot för att börja träna? Här kommer tips på hur du kan hitta motivationen, förbättra hälsan och slippa skada dig om du sätter igång.
Här kommer en steg-för-steg-guide till hur du kan komma igång med utomhusträning och återfå motivationen.
Med vår- och sommarvärmen kommer tillfälle att skapa din nya rutin. Hitta en fast tid att ta dig ut i den friska luften. Variera efter humör och förutsättningar. Växla mellan styrkeövningar, promenader, löpning eller cykelturer. Testa nya skogsslingor, parker och terränger.
Med dagens moderna teknik går det att få personliga instruktioner direkt i mobilen med någon av de träningsappar som finns att ladda ner. Såväl mobiltillverkarna själva som sportmärken som Nike och Adidas har prisvärda alternativ. Låt appen hålla koll på dina framsteg: Var, hur långt eller fort du promenerat, joggat eller cyklat, mäta höjdskillnader samt hur många kalorier du bränt. Den hjälper också till att planera nästa pass och att sätta upp nya mål.
Tänk på att du kan göra träningen roligare genom att få med dig familjen, kompisgänget, arbetslaget eller löpargruppen till samma träningsapp. Då kan ni följa varandras framsteg och sporra men även tävla mot varandra. Varför inte komma överens om ett pris till vinnaren i slutet av våren för att höja spänningen?
Det är alltid viktigt att försöka undvika skador. Både för din egen skull men även för att inte belasta sjukvården. Här kommer några tips att tänka på:
Skynda långsamt och lär dig grunderna
Ett vanligt misstag är att ge sig på för svåra övningar eller för tunga lyft i början. Bli bekväm med enkla grundövningar och ta ett steg i taget.
Följ 10 %-regeln
En bra tumregel när man är ovan är att inte öka belastningen på träningen mer än tio procent från vecka till vecka.
Trampa dig i form
Ett tips för att komma igång är att börja med att cykla. Det är skonsammare för kroppen och lederna jämfört med löpning för den som är ovan.
Sömn och vila
Gör plats för återhämtning. Både under och mellan passen. Det ger dig chans att tidigt upptäcka smärta i muskler eller leder, så att du kan undvika förslitningsskador.
Om det skulle ske en olycka så går det att få ersättning genom en olycksfallsförsäkring. Denna täcker exempelvis ärr, sjukhusvistelse och eventuella bestående funktionsnedsättningar
Studsmatta ger massor av rörelseglädje, starka ben och bra kondition! Men hur hoppar ditt barn säkert?
Vissa barn älskar hästar redan som små. Men när kan ett barn börja med ridning? Och hur stor är egentligen olycksrisken? Läs Familjens fakta och stalltips.