Sverige är fullt av vatten och när kylan kommer lockar de öppna ytorna med is till äventyr och utflykter. Men det finns alltid risker med att befinna sig på isen. Att förbereda sig och tänka på att även barn behöver rätt säkerhetsutrustning och skydd mot kylan är några viktiga tips för att hela familjen ska kunna njuta av naturen på ett tryggt sätt.
Det är en härlig frihetskänsla att susa fram på isen eller att ta en promenad som bara går att göra när vattnet är fruset. Men det innebär alltid en risk att vistas ute på isen och man behöver vara särskilt försiktig om man har barnen med sig på utflykten.
När man tar med sig barn ut på isen är det viktigt att tänka till ett varv extra. På isen är det ofta öppet och blåser kallare än på land så var uppmärksam på att barnen inte fryser och tänk på att barn snabbare förfryser sig än vuxna. En balaclava eller buff att dra över ansiktet är bra för att skydda barnets ansikte. Sedan ska man alltid försäkra sig om att isen är tillräckligt tjock och om barnet är tillräckligt gammalt se till att du har samma verktyg och utrustning på barnet som på dig själv, så som hjälm, ryggsäck och isdubbar.
Granskad april 2021
Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert
Trygg-Hansa
Läs mer om issäkerhet: www.issakerhet.se
Studsmatta ger massor av rörelseglädje, starka ben och bra kondition! Men hur hoppar ditt barn säkert?
Har social distansering, nedstängda gym eller inställda tävlingslopp sabbat dina träningsmål och gjort dig mer stillasittande? Här kommer tips på hur du kan ställa om träningen under våren och sommaren, hitta motivationen, förbättra hälsan och hålla dig skadefri.
Vissa barn älskar hästar redan som små. Men när kan ett barn börja med ridning? Och hur stor är egentligen olycksrisken? Läs Familjens fakta och stalltips.
Inlines är som vanliga skridskor - det är bara mycket svårare att stanna snabbt. Så här minskar du risken för olycka på rullskridskor, skateboard och longboard.