Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Magen inte redo för mat?

Fråga:

Min pojke, som är knappt 6 månader, har börjat få lite mer fast mat till lunch istället för amning, ca 2/3 dl mos med protein/kolhydrat- och grönsakskomponenter. Jag ammar i övrigt samt ger honom 1/2 dl gröt på kvällen.
Han äter med aptit, men i samband med introduktionen har haft väldigt sur avföring i ökad mängd samt har kräkts mer än vanligt. Är detta normalt? Kan det vara tecken på känslighet mot maten eller att magen är ”inte redo”?

 

Svar:

Det växande spädbarnet behöver väldigt mycket näring men magen och tarmarna är redo för att ta upp den näring som behövs. Om man översätter den mängd bröstmjölk eller modersmjölksersätttning som spädbarnet äter på en dag, är det som om vi vuxna skulle sätta i oss en stor hink filmjölk med sugrör varje dag.

Magsäcken är relativt liten och när den är välfylld kan inte alltid den övre magmunnen – en muskel som ska stänga magsäcken – hålla tätt utan maten åker upp i matstrupen och barnet ”läcker” eller kräks upp maginnehåll. Det kallas också ”reflux” på medicinskt språk.

Refluxkräkningar är mycket vanliga hos spädbarn och det kan vara en orsak till att din pojke kräks efter måltiderna. Det brukar vara särskilt vanligt kring sex månaders ålder, då barnet äter mycket men också rör sig mer än tidigare. Det brukar bli bättre när barnet börjar stå, gå och äter mer av fast föda.

Det ammade spädbarnet får en alldeles speciell tarmflora med många nyttiga bakterier bl.a. laktobaciller. Avföringen är krämig, gul i färgen och doftar lite syrligt. När barnet börjar få smakportioner och mer av småbarnsmat med bl.a. olika fibrer så förändras tarmfloran. Avföringen kan då bli hårdare alternativt lösare, bli surare och får en annorlunda doft. Tarmpassagen är också snabb vilket gör att avföringen aldrig är riktigt fast och en del frukter och grönsaker ser ut att passera halvsmälta.

Det viktigaste är att din son mår bra, har god aptit och ökar i vikt, som jag gissar att han gör.

Publicerad okt 2014

Besvarad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Läs gärna mer om magbesvär hos små barn.
Titta gärna på fler svar eller ställ en ny fråga till våra experter.

shadow

Rökning, alkohol, droger under graviditet

Både rökning, alkohol och droger påverkar det växande fostret när du är gravid. Här hittar du fakta om varför du bör avstå från sådant under graviditeten.

Läs merarrow
shadow

Första doppet farligast

När värmen kommer är vi ivriga att ta första doppet, trots att det fortfarande kan vara kallt i vattnet. Vattnets kyla kan innebära en större fara än man kan tro.

Läs merarrow