Familjen

Bajsar på sig varje dag

Fråga:

Jag har en fråga om min son som är 8,5 år och alltid har haft problem med magen. Det började med kolik från 2 v till 3,5 månader. Efter det var det bara avföring ca va 5-10 dag. Vi har testat Movikol, Klyx, specialistläkare, skolsköterska, BVC, mm i flera år. Har även en klocka som vibrerar varannan timme för att han ska gå på toa. Trots detta bajsar han på sig nästan varje dag och ibland flera gånger per dag.

Tyvärr har detta satt sig på psyket så att han totalt förnekar att det har hänt. Kan sitta i soffan och blåljuga om att det har kommit i byxan. Blir sedan otroligt ledsen och känner sig anklagad och misslyckad när man ”kommer på” att han har bajsat på sig. Nu börjar fritidspersonal reagera starkt på detta och säger att vi MÅSTE få hjälp pga att en del kompisar börjat förstå hur det ligger till och snart kan börja reta honom.

Tacksam för ALL hjälp. Vi har sökt överallt men ingen tar ansvar fullt ut - bara punktinsatser. Det är så synd om honom.

Svar:

Det låter som om ni har haft det väldigt jobbigt under en lång tid. Er son har haft förstoppningsbesvär under många år, och det är klart att det, som du skriver, ”sätter sig på psyket” – både hos er och honom. Hans nuvarande svårigheter med att han bajsar på sig är alldeles säkert orsakat av en otillräckligt behandlad förstoppning under lång tid. Med en intensiv, noggrann och långvarig behandlingsstrategi kan man så gott som alltid komma tillrätta med problemet.

Eftersom du skriver att ni har varit hos specialistläkare så utgår jag ifrån att han för övrigt bedömts vara frisk och genomgått en rimlig utredning för att utesluta sådana förvisso ovanliga åkommor som ökar risken för förstoppning.

Orsaken till att för övrigt friska barn utvecklar avföringsinkontinens (som ofta benämns sekundär enkopres) är allt som oftast att den sista biten av tjocktarmen (som kallas ampullen, eller på latin ampulla recti) normalt sett ska vara tom i stället har vant sig vid att alltid innehålla avföring. I normalfallet ska avföring i ampullen leda till att signaler går till hjärnan att man känner sig bajsnödig och behöver gå på toaletten, så att ampullen får tömmas. Om ampullen i stället alltid är fylld med avföring så slutar den snart skicka dessa signaler till hjärnan – man känner sig därmed helt enkelt inte bajsnödig och uppmärksammar då inte att man behöver gå på toaletten. Och så kommer det små kluttar i kalsongerna i stället, så fort tarmen rör på sig lite grand.

Det som behövs då är att ampullen får tömmas ordentligt på sitt innehåll, och åter får vänja sig vid att vara tom. Då kommer er son så småningom att känna när ampullen fylls med avföring som då åter börjar signalera till hjärnan att han behöver gå på toa.

Hur gör man det då? Hur ger man ampullen ”känseln” tillbaka? Jo, det blir nödvändigt att den töms ordentligt, varje dag. De kan man göra på litet olika sätt. Jag brukar hos lite större barn använda Klyx-lavemang dagligen under i normalfallet 2-3 veckor, ibland kortare, ibland längre. Därefter kan man ofta gå över till att använda dagligt Resulax-lavemang, och bara använda Klyx om/när han inte haft avföring på 2-3 dygn. Det är viktigt att han har regelbunden tarmtömning, åtminstone dagligen, helst två gånger/dag. För att uppnå detta krävs också samtidig behandling med en tillräcklig dos förstoppningsläkemedel (Movicol, Forlax eller liknande) via munnen. Detta kommer han att behöva under lång tid.

För allt detta som jag beskrivit behövs tålamod och en hel del envishet, och därtill ett gott stöd från en barnläkare som ordinerar läkemedel och en sjuksköterska som kan hjälpa till att följa upp det hela och hålla kontakten med er. Kanske skulle det vara bra för er kille att få träffa en psykolog eller kurator också? Jag tycker att det låter så ”mellan raderna” i ditt brev.

Besvarad av: Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring