Sträcker ut tungan
Fråga:
Min son har precis fyllt 3 år och har börjat sträcka ut tungan när han känner sig lite " osäker", är det något som tillhör utvecklingen? Kan vi hjälpa honom att sluta sträcka ut tungan, eller ska vi bara låta honom göra det?
Tacksam för svar.
Svar:
De flesta barn går igenom perioder när de visar upp beteenden som man inte önskar som förälder. Små barn kan ha svårt med impulskontroll, men den blir bättre av sig själv med ökande ålder. Som förälder kan man vänligt säga till barnet att ”stoppa in tungan i munnen” eller ”jag vill att du stoppar in tungan” när det händer. Det är inte säkert att han följer instruktionen direkt men efter att ha hört det tillräckligt många gånger slutar de flesta barn. Så var vänlig men bestämd. Det finns ingen anledning att bli arg om barnet inte följer uppmaningen. Det viktiga är att man är uthållig som förälder och påpekar att tungan skall vara inne i munnen. Man kan ibland också ge en förklaring till varför det är bra att ha tungan inne i munnen. ”Andra kan bli arga om du räcker ut tungan, de tycker inte det är trevligt att du räcker ut tungan”. Det gäller ju både andra vuxna och barn att det kan leda till att de inte behandlar honom väl om han räcker ut tungan.
Fungerar detta inte efter några månader får föräldrarna använda mer drastiska konsekvenser, typ att ta bort honom från den sociala situationen och säga vänligt men bestämt: ”vi kan inte vara här så länge din tunga är ute, nu går vi här ifrån tills du har tagit in tungan i munnen” samtidigt som man verkligen går ut ur rummet eller lämnar lekplatsen (eller var man är) där tungan kan göra andra irriterade. Jag tycker inte man skall lämna barnet ensamt (typ stänga in det på rummet eller så) eftersom det kan väcka skam hos barnet utan göra ”gå iväg handlingen” tillsammans med barnet. När pojken har tagit in tungan kan man återvända tillsammans, men upprepar sedan konsekvensen att gå iväg varje gång beteendet uppstår. Detta kan man göra lugnt och vänligt och så småningom blir det inte lika intressant att räcka ut tungan.
Du skriver dessutom att barnet räcker ut tungan när han känner sig osäker. Då kan man också behöva hjälpa barnet att beskriva i ord sin upplevelse istället för att göra tunguträckningen: ”Kan du säga vad du vill? Jag förstår inte vad du vill när du räcker ut tungan.” Att försöka hjälpa barnet att hitta ett bättre sätt att uttrycka det som barnet försöker få fram med ett negativt beteende kan också vara ett sätt att få bort beteendet.
Besvarad av: Eva Hoff, utvecklingspsykolog
Läs om barns språkutveckling eller grundtrygghet.
Försäkra ditt barn
Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.