Familjen

Dottern ogillar min nya man

Fråga:

Min 4-åriga dotter har börjat bli sur när jag berättar för henne att vi ska träffa mannen jag är tillsammans med. Han är väldigt bra med henne och de leker när de träffas. Han har även själv två små barn.

Jag har pratat med att det kanske blir så i framtiden att hon och jag inte bor ensamma. Hon har sagt att det är ok, men hon vill inte bo med honom.

Hon har också sagt att det bara ska vara hon och jag. Det är snart tre år sedan jag och hennes pappa separerade så hon vet ju inget annat. Hennes pappa ska flytta ihop med sin flickvän sedan två år och hennes barn.

Hur ska jag göra?

Hon har alltid varit väldigt mammig och är noga med att alla vet att jag är hennes mamma. Jag vill att hon ska vara trygg och må bra. Bör jag lyssna på henne och bryta med min pojkvän?

Svar:

Barn i 4-årsåldern är inne i en utvecklingsfas där de börjar se på relationer mer ömsesidigt.

I och med att relationer blir viktiga på ett nytt sätt kan barnen också bli svartsjuka. Det är bra att du pratar med din dotter och lyssnar på hennes vilja och åsikter.

Bekräfta att du hör vad hon säger och erkänn de känslor hon känner. Hon får vara arg. Hon får vilja ha sin mamma för sig själv. Men det betyder inte att det kommer att vara så. Du har också en vilja och behov. Det är hon för liten att förstå.

Därför är det inte rimligt att din dotter får bestämma om du flyttar ihop med någon. Det är ditt beslut.

Just nu, eftersom hon bara är fyra år, har hon svårt att förstå och jämföra vad olika typer av relationer betyder för dig. Hon känner svartsjuka gentemot din partner och känner kanske en osäkerhet kring om han kommer betyda mer för dig än dottern själv.

Att dotterkärleken har en annan plats i hjärtat än partnerkärleken kan vara viktigt att betona.

Det är säkert bra att ta saker långsamt och prova att låta mannen sova över någon gång då och då och åka och titta på hus/lägenheter tillsammans allihopa och visa att du inte glömmer bort henne vid dessa tillfällen.

Dessutom finns det många positiva saker med att få ”bonussyskon” och en ”extravuxen” i familjen som du kan påpeka som gör att hon kan inse att det finns mycket att vinna även för henne med fler personer i hemmet.

Låt processen ta tid så kommer det att fungera bättre efterhand.

Läs gärna mer om grundtrygghet och självkänsla hos barn.

Besvarad av

Eva Hoff, utvecklingspsykolog

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring