Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Trygg på sjön

shadow

Sjövett är att ha den kunskap, det omdöme och den hänsynsfullhet som behövs för att på ett riktigt och säkert sätt kunna umgås med båtar, vatten, stränder och dess invånare – såväl människor som växter och djur.

Det druknar omkring hundra personer i fritidsbåtsolyckor varje år. Av dessa drunkningar sker tre fjärdelar i små öppna båtar och mer än hälften på insjöar och andra skyddade vatten.

Alla dödsfall i vatten beror inte på drunkning. Många fryser ihjäl.
Lär dig hur du kan överleva längre i kallt vatten. Det kan vara de extra minuterna som gör att hjälpen hinner fram i tid.

Ligg still, men för att kunna göra det måste du ha flytväst eller någonting att hålla dig i. All rörelse kyler. Du pumpar ut det uppvärmda vatten du har närmast kroppen och nytt kallt vatten strömmar till.
Kryp ihop i fosterställning, eller om ni är flera som hamnar i vattnet – bunta ihop er för att minska värmeavgivningen. Kläder värmer även i vatten. Vind- eller vattentäta plagg ytterst hindrar vattengenomströmningen. Läs mer om hur du hjälper någon som blivit kraftigt nedkyld.

Text:
Eva Gärdsmo Pettersson och Gisela Zeime, journalister

Sex livsviktiga tips:

Överlasta inte båten. Gör man det tar den lätt in vatten om någon rör sig oförsiktigt eller det kommer en våg.

• Stå inte upp i båten.  Inte ens för att kissa. Det är en mycket vanlig drunkningsorsak liksom att stå upp när man fiskar eller byter roddare. Använd öskaret som potta.

Överskatta inte din simförmåga. Med kläder på och utan flytväst klarar de flesta inte mer än tio meter.

Stanna kvar vid kantrad båt. Stanna kvar vid båten om den flyter – och vänta på hjälp. Endast den som har flytväst får lämna båten och simma mot land.

Använd flytväst. Nästan alla drunknade har saknat flytväst. Köp barnet och dig själv flytvästar som ni trivs i – och gör till en vana att alltid använda dem på sjön. Läs artikeln med goda råd om att välja rätt flytväst.

Ingen alkohol på sjön. Hälften av alla drunknade har alkohol i kroppen. Den sätter ner balans och omdöme och förkortar överlevnadstiden i vatten.

shadow

Välj rätt flytväst

En bra flytväst kan rädda ditt barns liv. En räddningsväst håller barnets huvud över ytan om det är medvetslöst. Tips och testresultat hittar du här.

Läs mer
shadow

Överkänslighet mot läkemedel

Överkänslighet mot läkemedel kan visa sig i form av exempelvis andningssvårigheter, illamående eller hudutslag.Oftast beror reaktionen inte på allergi.

Läs mer