Få saker höjer feststämningen så som ett riktigt bra fyrverkeri. Men hur kul de än är, får man inte glömma att fyrverkeripjäser ska hanteras med stor respekt.
Antalet personer som skadas av fyrverkerier har glädjande nog halverats de senaste 15 åren, men fortfarande råkar 100 personer varje år så illa ut att de måste uppsöka sjukhus. Åskådare skadas nästa lika ofta som de som skjuter av fyrverkerierna. Nio av tio av de skadedrabbade är män. Nästan hälften av dem är under 18 år – trots åldersgränsen!
Åldersgränsen innebär att den som är under 18 år varken får köpa eller använda fyrverkerier. Om man säljer eller ger bort fyrverkerier till någon under 18 år, gör man sig skyldig till brott som kan straffas med böter.
För att få avfyra fyrverkerier på nyår eller andra allmänna högtider behöver man vanligen inget särskilt tillstånd. Men kolla med din kommun, för reglerna är lokala.
De vanligaste olycksorsakerna i samband med fyrverkerier är att pjäsen exploderar tidigare än man tänkt sig, att det händer något när man leker med dem eller att man fyrar av pjäserna utan att ha koll på vart de tar vägen.
Hur ska man då göra för att få ett härligt fyrverkeri, utan att riskera att skada sig själv eller andra? Läs våra tips här nedan!
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Reflexer som blivit repiga och slitits av värme och vatten fungerar dåligt. Så här kollar du om barnets reflexer ger tillräckligt skydd på mörka vägar.
En barnvagn är en stor investering för de flesta – och självklart vill man göra allt för att den inte ska bli stulen. Att ha ett lås till vagnen är ett första steg, men det finns fler knep som skyddar din vagn mot stölder.
Bakåtvänt i baksätet eller i framsätet, hur åker egentligen barnet säkrast? Se filmen och ta del av lagar, regler och goda råd.