Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Så får du ekonomisk hjälp om ditt barn råkar skada sig

shadow

Vad händer om ditt barn råkar skada sig på fotbollsplanen? En privat barnförsäkring kan ge ett ekonomiskt tillskott om du måste vara hemma och ta hand om ditt barn eller om ditt barn får bestående besvär efter skadan. Efter att Felicia brutit benet får hennes familj till exempel ut totalt 15 700 kronor från sin barnförsäkring.

Sextio procent av alla föräldrar som saknar en privat försäkring för sina barn säger att de inte har något behov. De tycker också att skyddet som barn får genom skolan är tillräckligt. Men barn skadar sig oftast på fritiden. Åtta av tio olyckor sker när barnen är lediga då skolans försäkring ofta inte gäller.

Många familjer får ersättning från barnförsäkringen
En genomgång visar att 12 procent av landets grundskolor saknar en försäkring som gäller på fritiden – och de flesta av försäkringarna gäller oftast bara för olyckor, inte för sjukdomar.

Under året 2016 blev 140 000 barn i Sverige behandlade på en akutmottagning inom öppenvården. Bland barn mellan sju och 17 år blev över 13 000 inlagda på sjukhus till följd av olycksfall.

– Vi kan se att många får användning för sin barnförsäkring varje år. Just nu har till exempel över 35 000 barn fått en utbetalning av oss på grund av en skada eller sjukdom som anmäldes under 2016, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert.

Vad händer med ekonomin efter en vanlig fotbollsskada?
Nioåriga Felicia* är en flicka som har en barnförsäkring hos Trygg-Hansa. En dag när hon spelar fotboll ramlar hon olyckligt illa. Felicia får åka ambulans till sjukhuset där läkarna konstaterar att benet är brutet på två ställen och måste opereras. Felicia skrivs in inför operationen nästa dag. I och med det får hon 600 kronor i ersättning från sin barnförsäkring. Ersättningen kallas Sjukhusvistelse vid akut inskrivning.

Barnförsäkringen gör skillnad
Efter operationen ligger Felicia inlagd på sjukhuset i ytterligare två dagar. För totalt tre dagar på sjukhuset får familjen 1 800 kronor i ersättning.

Eftersom Felicia inte kan vara hemma själv och inte heller återvända till skolan direkt får hennes föräldrar turas om att ta hand om henne i två veckor. De får ersättning för Vård av barn från Försäkringskassan. Utöver det får de totalt 8 400 kronor i ersättning från barnförsäkringen hos Trygg-Hansa.

Efter ett antal veckor får Felicia ta bort gipset och hon får också stygnen kontrollerade efter operationen.

Ungefär ett år efter den ödesdigra fotbollsmatchen skickar Felicias föräldrar in tydliga foton på ärret på Felicias ben till Trygg-Hansa. Då får hon ytterligare 4 900 kronor i ersättning. Felicia har inga kvarstående besvär med benet förutom ärret. Totalt får Felicia och familjen 15 700 kronor i ersättning från barnförsäkringen.

Källor:
Socialstyrelsen
Forena 2019

*Felicia är ett fiktivt namn och fallet är ett exempel på en skada och vad försäkringen ger i ersättning i den här situationen.

shadow

Bra och dåliga babysitters

När kan barnet börja sitta i babysitter? Och hur väljer man en bra sådan? Fakta och tips hittar du här.

Läs merarrow
kvinna i blått linne håller i ett nyfött barn.
shadow

Barnets upptäckarlust: tips och råd

Ett nyfött barn behöver och förtjänar mycket uppmärksamhet. Barnet måste få uppleva att det är det finaste som finns på jorden för sina föräldrar.

Läs merarrow