Vid minsta misstanke om att ditt barn fått i sig eller på sig något giftigt ämne, ring Giftinformationscentralen, tel 112. Det kan nämligen dröja flera timmar innan barnet börjar visa symtom.
Förgiftningstillbud är vanligast bland nyfikna barn i 2-3-årsåldern, som börjat undersöka spännande omgivningar och ofta är väldigt fingerfärdiga. De flesta tillbud är relativt ofarliga. Den första hjälpen kan oftast ges hemma. Ibland behöver barnet dock komma till sjukhus på en gång på grund av t ex andningsbesvär, tilltagande slöhet, medvetslöshet eller kramper. Ta då med rester av preparatet eller förpackningen. Giftinformationscentralen ger dig råd.
Ge dryck, gärna mjölk eller vatten om barnet är opåverkat. Om barnet svalt ett frätande ämne är det viktigt att omedelbart skölja ur munnen och försiktigt ge vätska för utspädning, men inte så mycket så att barnet kräks.
Det är sällan motiverat att framkalla kräkning — endast i enstaka fall då allvarlig förgiftning med icke-frätande ämnen misstänks och transporten till sjukhus tar lång tid kan det vara motiverat. Medicinskt kol binder många ämnen och är däremot ofta bra att ge vid förgiftning. I de flesta fall är kol betydligt mer effektivt än att framkalla kräkning!
Innan du framkallar kräkning eller ger kol, rådfråga sjukhus, läkare eller Giftinformationscentralen, tel 112.
Spola omedelbart med rikligt, helst rinnande ljummet vatten. Tvätta därefter noggrant med tvål och vatten.
Skölj omedelbart några minuter med en mjuk, ljummen vattenstråle från t ex ett rent dricksglas. Håll ögonlocken brett isär med fingrarna, så blir sköljningen mer effektiv.
Om det är ett frätande ämne, bör sköljningen fortsätta i minst 10-15 minuter, och barnet därefter transporteras till sjukhus med ögonklinik.
Frisk luft och vila.
Åk till sjukhus om barnet exponerats för retande gaser eller verkar påverkat.
Lägg under tiden barnet i stabilt sidoläge.
Om barnet andas dåligt kan mun-mot-munandning behöva ges.
OBS! Om barnet är slött eller håller på att bli medvetslöst bör det omedelbart till sjukhus — ring 112!
Under uppdatering mars 2018
Faktagranskad av:
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare
Framkalla aldrig kräkning ifall barnet svalt frätande kemikalier eller ett lösningsmedel. Vissa medel bör man inte ens ha hemma för att undvika förgiftning.
Vad gör man ifall barnet har ätit upp ett antal fimpar eller en cigarett? Fått i sig nikotintuggummi? Snus? Läs expertens råd om tobaksförgiftning.
Även vissa receptfria preparat, som järnmedicin och värktabletter, kan ge förgiftning hos barn som stoppar i sig dem.