Till innehållet
Familjen

Sommarens bett och stick – mygg och knott

Bett av mygg och knott kan ge rejäl klåda och svullnad. Om huden rivs sönder kan bettet också bli infekterat. För att undvika knott och mygg är det bra att bära ljusa kläder och använda myggnät där det är möjligt.

I sommartider är det vanligt att man får bett av mygg och knott. Betten ger ofta en reaktion med både svullnad och klåda som brukar ge med sig inom några dagar. Bett i närheten av ögon eller mun är lika ofarliga som bett på övriga delar av kroppen.

Försök att inte klia på bettet. Om du kliar kan det förvärra klådan och om huden rivs sönder kan bettet bli infekterat. Symtom på infektion är ökande svullnad, ömhet, rodnad och att det bildas var. Om du har ett infekterat sår och samtidigt får feber bör du kontakta en vårdcentral.

Om du fått myggbett eller knottbett kan du smörja in stickstället med kylbalsam eller badda med kallt vatten eller kyla med en isbit inlindad i en tygbit. Om det kliar mycket kan du stryka på receptfri hydrokortisonkräm. Barn under två år ska endast behandlas med hydrokortisonkräm efter läkares ordination eller efter kontakt med BVC. Om klådan är besvärlig kan du också använda receptfritt läkemedel med antihistamin. Det är alltid viktigt att följa bruksanvisningen och fråga apoteket om råd om du är osäker.

Så skyddar du dig mot mygg och knott

  • Använd ljusa kläder. Myggor dras till mörka färger.
  • Skydda med kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen.
  • Smörj myggmedel bara på de ställen som inte kan täckas. Myggmedel ska inte användas på barn under tre år.
  • Använd myggnät till barnvagn och barnsäng.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring