Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Bada vid graviditet

Fråga:

Jag har nyligen haft två tidiga missfall. Är nu gravid i vecka 5 igen. Läste att klor kan öka risken för missfall och missbildningar.

Brukar gå till badhuset en gång i veckan. Bör jag avstå detta nu?

Svar:

Jag har nu sökt och även diskuterat detta med läkare. Hittar inget som visar att det finns någon koppling mellan klor och ökad risk för missfall.

Bra att veta är dock att det inte finns någon bra forskning kring detta ämne så här kommer lite praktiska erfarenheter kring olika av typer av bad:

Någon form av motion är ju bara av godo under graviditeten, så om du tycker att simma är något som passar dig, så tveka inte.

Simning är både en skonsam och effektiv metod att hålla kroppen i form! En förutsättning är förstås att det råder god hygien och kontroll på vad vattnet innehåller i poolen eller simbassängen.

Börja gärna din träning med kortare stunder och utöka successivt . Lämplig temperatur på vattnet är 18-25 grader. Gå gärna och kissa innan du hoppar i badet.

Har du problem med återkommande urin och/eller svampinfektioner i underlivet så kanske du bör avstå – min erfarenhet är att kvinnor som lider av dessa besvär får mera problem när de badar.

Vattengympa för gravida är ju särskilt anpassat, där får du en bra träning i avslappning med lämplig motion för kroppen.

Om du känner för bubbelpool, tänk då på att vattentemperaturen inte ska vara för hög och på att ljudet som bubbelpoolen åstadkommer låter väldigt högt för ditt barn därinne i magen (stoppa själv huvudet under vattnet så hör du själv hur det blir för barnet…).

Man har också diskuterat att rengöringen, som kan vara svår av ett bubbelbadkar, kan vara bra att undvika om du är gravid.

Att bada i en s k ”vedtunna ” avråder jag ifrån, då det också där är svårt med rengöringen av karet. Känner du dig osäker, ta kontakt med barnmorskan på din mottagning.

Lycka till!

Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska

Mer tips, fakta och expertsvar:

• Följ din graviditet – vecka för vecka

Vågar jag bada bubbelpool under graviditeten?

Gravidfakta, tips och expertsvar:

• Följ din graviditet – vecka för vecka

Bada bubbelpool under graviditeten?

Mögelost okej under graviditeten?

• Bra och dålig gravidkost för dig och fostret

Fler expertsvar längre ner på sidan (mobil) eller här till höger (dator).

shadow

Kontroller på BVC: så följer vården barnets utveckling

Efter tiden på BB är det dags att åka hem med den nya familjemedlemmen. Från förlossning och BB skickas uppgifter till BVC och MVC om hur förlossningen varit.

Läs merarrow
shadow

Låtsaskompisar

Fantasivänner är det många barn som har, det är helt normalt. Psykologen berättar om varför barn har låtsaskompisar - och om hur sådana bör behandlas.

Läs merarrow