Till innehållet
Familjen

Baby blues

Baby blues, eller tredagarsgråten som det ofta kallas, är en nedstämdhet som ofta kommer två till tre dagar efter förlossningen. Till skillnad från en förlossningsdepression försvinner baby blues ofta av sig självt inom cirka två veckor.

Att vara nybliven förälder är, vad man brukar säga, en stor omställning i livet. Det spelar ingen roll om det är första, andra eller sjunde barnet, det är olika nytt varje gång. En stor del är ju att hormonerna går loss fullständigt. Det är mycket som ska ställas om i kroppen efter att barnet är ute och därför inte konstigt om du skulle känna dig nedstämd.

Vad är baby blues?

Under förlossningen producerar kroppen hormon som ger avslappnande effekt, men som så fort barnet är ute börjar klinga av. Den plötsliga hormonomställningen kan ge känslor av nedstämdhet, humörsvängningar, gråtattacker, ångest och sömnsvårigheter. Det kalaset brukar dra igång runt dag 3 och kallas ofta tredjedagsgråten eller baby blues.

Hur länge varar baby blues?

Symptomen på baby blues kan pågå några dagar och brukar försvinna av sig själva efter ett par veckor. Det är viktigt att våga prata om det här tillsammans med sin partner eller någon annan som finns nära. Livet kommer vara upp- och nervänt den första tiden och förväntningarna bör ställas därefter.

Baby blues eller förlossningsdepression?

Det är viktigt att få tid att läka och anpassa sig inför den nya livssituationen. Men om känslan inte skulle gå över efter ett par veckor bör en barnmorska eller läkare kontaktas då det kan vara tecken på förlossningsdepression. Vårdpersonal är vana vid att nyförlösta har just de här känslorna och kommer veta hur det ska bemöta dem.

Varför är jag inte glad?

Om du tillhör de kvinnor som känner av sina hormoner till vardags så vet du att känslan av fritt fall ibland kan infinna sig. Lägg på det ett nyfött barn i din famn, sömnbrist och skruva upp hormonerna till max så har du ungefär vad vi med ett gulligt ord kallar baby blues. Inget gulligt med det. Men helt och fullt rimligt. Och normalt. Det till och med SKA vara så. Kroppen ställer om sig på att inte sätta sig själv i första hand längre, utan istället för resten av livet ständigt vara beredd att offra sitt liv för det lilla knytet som ligger på bröstet.

En annan orsak till att känna sig förvirrad, låg, ledsen eller kanske bara allmänt knäpp, kan vara att vi gärna målar upp en bild av att sekunden vi fött vårt barn automatiskt upplever gränslös lycka. Så känner många, men många andra känner inte så. Och i glappet mellan känslan vi tänker att vi borde ha och den vi faktiskt har, kan det uppstå baby blues. Inte heller så gulligt. Men också helt rimligt och normalt.

Om nedstämdheten inte går över

Att känna av nedstämdhet efter en förlossning är vanligt, normalt och absolut inte konstigt. Det är OKEJ! Det du ska komma ihåg är att oftast går nedstämdheten över av sig själv. Men om den INTE gör det finns det hjälp du kan och bör söka. Här kan du söka vård.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring