Genom att du får en ordentlig undersökning efter förlossningen och samma utförliga efterkontroll hos mödravårdshälsan cirka två månader efter förlossningen, har du ett gott utgångsläge att följa kroppens läkningsprocess.
Därefter finns det olika vägar att gå för vård av förlossningsrelaterade besvär, och alla dessa olika möjligheter kan göra en minst sagt lite förvirrad. Upplever du besvär som inte försvinner av sig själv, kan du kontakta din vårdcentral och be om remiss till närmaste kvinnoklinik eller gynekologiska mottagning. Du kan också själv kontakta en gynekologmottagning i din hemort.
De viktigaste sakerna att komma ihåg är att du inför ett vårdbesök tänker igenom vad det är som är dina besvär samt att du får träffa en vårdgivare som är insatt i förlossningsskador. Två inte helt självklara saker. Du har dessutom rättigheter i det fria vårdvalet där du kan skriva en egen vårdbegäran, eller egenremiss, till hela landet.
I Sverige har vi fritt vårdval. Det låter superbra, och det är det också! Fritt vårdval betyder att du själv kan välja vilken vårdcentral eller vårdmottagning du vill gå till för öppenvård. Öppenvård är den vård som inte kräver att du blir inlagd på sjukhus. I det fria vårdvalet ingår val av primärvård, öppen specialiserad vård och öppen högspecialiserad vård. Det fria vårdvalet innebär också att du kan välja att få vården i andra regioner.
Du behöver ingen remiss för att komma till en vårdcentral eller akutmottagning (primärvården). Om du är i behov av specialistvård behöver du däremot få en remiss. Om du söker vård på ett ställe som kräver remiss, kan det vara bra att ta reda på om det finns några specifika remisskrav. Det brukar finnas lättillgängligt på respektive vårdgivares hemsida.
I Sverige har vi vårdgaranti, det innebär att man som patient är garanterad vård inom en viss tid, beroende på vad det gäller. Enligt vårdgarantin får det inte gå mer än 7 dagar innan man träffar en läkare inom primärvården och inte mer än 90 dagar innan man får träffa en specialistläkare.
Om du vill skynda på processen att få specialistvård för en förlossningsskada kan du fylla i en egen vårdanmälan och skicka in till det sjukhus eller vårdgivare du vill komma till. Här nedan ser du information om vad du behöver ha med in din anmälan.
Nedan hittar du kontaktuppgifter till vårdgivare, gynekologer, kvinnokliniker och fysioterapeuter – runtom i hela landet.
Gynekologisk mottagning Umeå
090-785 91 45
Norrlands universitetssjukhus
Mottagning Gynekologi Huddinge, Bäckenbottencentrum
08-585 816 00
Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Kirurgigatan 69, Plan 6, HUDDINGE
Kvinnokliniken US
010-103 00 00
Kvinnokliniken i Östergötland, Universitetssjukhuset,
581 85 Linköping
Gynekologimottagning Östra
031-343 63 00
Diagnosvägen 15
416 50 Göteborg
Östra sjukhuset, Plan 0
Gynekologimottagning Malmö
0771-11 18 88
Jan Waldenströms gata 47, plan 2, Malmö
Förekomsten av bäckenbottencentrum varierar stort i landet. Behovet är större än kapaciteten vilket ger långa vårdköer och hos vissa mottagningar krävs en tidigare utredning och därefter remiss.
Karolinska Bäckenbottencentrum
Danderyds Bäckenbottencentrum
Södersjukhusets Bäckenbottenmottagningen
UMAS (Malmö) Bäckenbottencentrum
Det är viktigt att välja fysioterapeut med speciell inriktning på kvinnors hälsa och bäckenbotten. Du hittar dem här!
På efterkontrollen som brukar göras 2–3 månader efter förlossningen träffar du din barnmorska för att gå igenom din förlossning och kolla av underlivet. Stygn, bristningar och knip – the works. Här kommer tips och råd.
På samma sätt som du antagligen kände av omställningen att bli gravid, så kommer du känna när kroppen ska ställas tillbaka till icke-gravid. Här kan du läsa om första dagarnas återhämtning och vad som händer i kroppen.
En förlossningsbristning är den skada som uppstår under själva förlossningen och som åtgärdas och läks. När vi säger förlossningsskada menar vi en bestående skada som ger problem över tid, efter att du har fött ditt barn.