En förlossningsskada kan vara både fysisk, i form av bristningar och skador på slemhinnor och muskler, eller psykisk i form av nedstämdhet eller förlossningsdepression.
Vi vet att 8 av 10 kvinnor får en bristning i underlivet, och vi vet att cirka 1 av 10 kvinnor får en förlossningsdepression. Därmed kan vi konstatera att det är mycket vanligt och något som vi kan, och bör, prata mer om.
Ordet förlossningsskada låter inte kul, och faktum är att vi knappt pratar om det. Trots det är det vanligt förekommande. De allra flesta läker snabbt och lämnar inga men. Vissa är allvarligare och kräver specialistvård.
Ungefär 8 av 10 kvinnor kommer få någon form av förlossningsskada, men det är absolut nödvändigt att veta om att de allra flesta läker av sig själva och inte ger några bestående besvär. Det är också absolut nödvändigt att känna till vart och när du ska och kan vända dig om du känner att din kropp behöver lite extra hjälp för att återfå sin tidigare funktion.
Att vara gravid och föda barn är en stor påfrestning på din kropp. Under förlossningen kommer vissa muskelgrupper i underlivet tänjas tre gånger sin längd när bebisen ska tryckas ut. Det är alltså inte så konstigt att det här kan lämna spår efter sig.
Vissa skador som uppstår i samband med förlossning behöver mer än bäckenbottenträning för att återfå sin tidigare funktion. Det kan då bli aktuellt med en operation. En operation låter allvarligt, men det kan röra sig om flera olika ingrepp. Vissa görs under lokalbedövning och du får gå hem samma dag och andra kan vara större ingrepp där du får sova kvar på sjukhus över natten.
Ibland går muskler av under en vaginal förlossning och dessa behöver man fästa tillbaka där de ska sitta. Om man inte gör det så kan det leda till onödig smärta. Ibland behöver man operera om ärr från förlossningen där det bildats ärrvävnad som skapar obehag eller smärta.
Det är bara en gynekolog som kan göra en utredning kring huruvida du behöver opereras eller ej.
Det är jätteviktigt är att du får information om varför du bör opereras, tid för återhämtning samt vilka restriktioner du bör hålla för att underlätta läkningen. Det kan vara bra att veta att du till exempel ska undvika tunga lyft och i vilken takt du förväntas kunna återgå till dina normala aktiviteter.
Det finns olika slags förlossningsskador. Många märks knappt, flera blir man helt återställd från och de allvarligaste drabbar en liten procent av alla kvinnor som föder barn. Här kan du läsa mer om förlossningsskador och se bilder.
På efterkontrollen som brukar göras 2–3 månader efter förlossningen träffar du din barnmorska för att gå igenom din förlossning och kolla av underlivet. Stygn, bristningar och knip – the works. Här kommer tips och råd.
Som med all läkning handlar det om att ge kroppen tid. Förlossningen har tagit på krafterna och det är superokej att ta precis så mycket tid som behövs för att läka. Här kan du läsa om läkning efter förlossningen.