Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Okej ta med spädbarn på stor fest?

Fråga:

Hej!
Jag har en fråga angående spädbarn som träffar dagisbarn. Vi har blivit bjudna på kalas med ca 30 gäster varav 8 är barn som går på dagis, är det okej att ta med vår son på 1 månad gammal? Jag är väldigt rädd att han ska bli sjuk. Har ni några råd? Är det farligt att ta med honom till en tillställning som denna?

Svar:

Det är bra att du är försiktig och tänker dig för innan ni går på kalas med er nyfödde bebis. Är det något barn eller vuxen, på kalaset, som är tydligt förkylda med snuva och hosta så ska man undvika direkt kontakt. Det är rent praktiskt enklare att skydda ett spädbarn för direktkontakt än ett småbarn, som lätt kommer i närkontakt med andra barn.

Alla späda barn har ett skydd mot många infektioner, som det fått från mamman under graviditeten. Det skyddet avtar successivt under de första månaderna. Amning ger också ett visst skydd mot infektioner i mage och luftvägar.

Vinterhalvåret är värst när det gäller smittsamma sjukdomar, t.ex. RS-virus. Det sist nämnda är ett virus, som kan orsaka svår luftvägsinfektion med andningssvårigheter hos späda barn. Det finns tyvärr ingen verksam medicin eller vaccin mot RS-virus men risken för smitta är mycket liten på sommaren.
Nu när du ställer din fråga är det juni månad. Jag tror därför att ni kan gå på kalaset – men var lite vaksamma på om någon verkar förkyld, som vill vara nära eller hålla i bebisen.

Besvarad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

shadow

När barn stukat eller brutit sig

Skelettskador hos barn kan ofta uppkomma utan att olyckan verkar dramatisk. Men ju yngre barnet är, desto snabbare brukar en fraktur eller stukning läka.

Läs merarrow
play-button
En kvinna med ett intensivt ansiktsuttryck håller i en livräddningsdocka
shadow

Så gör du om barnet sätter i halsen: 1 år och äldre

Många föräldrar oroar sig för att deras barn (1 år och äldre) sätter i halsen. Enkla medel kan göra stor skillnad i en akut situation, men det gäller att vara förberedd och öva praktiskt. Ge…

Se filmen härarrow