Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Okej ta med spädbarn på stor fest?

Fråga:

Hej!
Jag har en fråga angående spädbarn som träffar dagisbarn. Vi har blivit bjudna på kalas med ca 30 gäster varav 8 är barn som går på dagis, är det okej att ta med vår son på 1 månad gammal? Jag är väldigt rädd att han ska bli sjuk. Har ni några råd? Är det farligt att ta med honom till en tillställning som denna?

Svar:

Det är bra att du är försiktig och tänker dig för innan ni går på kalas med er nyfödde bebis. Är det något barn eller vuxen, på kalaset, som är tydligt förkylda med snuva och hosta så ska man undvika direkt kontakt. Det är rent praktiskt enklare att skydda ett spädbarn för direktkontakt än ett småbarn, som lätt kommer i närkontakt med andra barn.

Alla späda barn har ett skydd mot många infektioner, som det fått från mamman under graviditeten. Det skyddet avtar successivt under de första månaderna. Amning ger också ett visst skydd mot infektioner i mage och luftvägar.

Vinterhalvåret är värst när det gäller smittsamma sjukdomar, t.ex. RS-virus. Det sist nämnda är ett virus, som kan orsaka svår luftvägsinfektion med andningssvårigheter hos späda barn. Det finns tyvärr ingen verksam medicin eller vaccin mot RS-virus men risken för smitta är mycket liten på sommaren.
Nu när du ställer din fråga är det juni månad. Jag tror därför att ni kan gå på kalaset – men var lite vaksamma på om någon verkar förkyld, som vill vara nära eller hålla i bebisen.

Besvarad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

shadow

Gå en webbkurs i HLR och första hjälpen - barn

Att ditt barn ska råka ut för en olycka eller sätta något i halsen är ofta en oro. Kunskaper i första hjälpen för barn kan vara livsavgörande, därför är det en god investering att gå en kurs…

Läs merarrow
shadow

Testa elsparkcykeln utan att tumma på säkerheten

Elsparkcyklarnas intåg på våra gator har gått i blixtrande fart och det kan vara lite svårt att hänga med. Vilka trafikregler är det egentligen som gäller, vad ska man tänka för att köra på …

Läs merarrow