Till innehållet
Familjen

Blöjfri i två år, kissar på sig igen

Fråga:

Hej, jag har en dotter på 5 år som kissar på sig på dagarna.

Hon har varit blöjfri sedan 2 år, även nattetid. Nätterna fungerar fortfarande bra.

Dagarna har fungerat bra tidigare men nu i ca 1 års tid kissar hon på sig på dagarna. Vissa perioder går det bättre, men oftast har jag med mig en tvättpåse med flera trosor och byxor från dagis varje dag.

Hemma går det bättre, men vi ser oftast när det är dags och frågar då om hon är kissnödig. Det spontana svaret blir i stort sett alltid nej. Men om vi ber henne att slappna av och känna efter så säger hon ibland att hon är kissnödig.

På dagis (oftast) kan det ha kommit i både trosor och byxor och hon säger ändå inte till.

Vi har pratat med henne, peppar henne och frågat om hon känner när hon är kissnödig. Men jag tror inte att hon vet själv vad orsaken är.

Vår son på 3 år. Klarar klarar detta mycket bättre. Trots att han misslyckas ibland han med. Jag upplever det som att han kissar mycket mer varje gång.

För vår dotter kan det ha kommit lite i trosan och va bråttom men det kommer inte så väldigt mycket kiss ändå.

Vi har lämnat urinprov som var helt normalt.

Vår dotter är väldigt glad, full i bus och energi. Har ett starkt sug efter att lära sig läsa, skriva mm men hon är också väldigt disträ. Hör inte när man säger till och struntar ofta i att man pratar med henne. Jag upplever att hon ofta har svårt att vara lugn inombords, vara här och nu.

Jag som mamma upplever att hon är lite svår att nå. Vår son är väldigt fysisk och kommer av sig själv och vill kramas. Han berättar att han älskar oss mm. Vår dotter säger aldrig det och kommer aldrig självmant och kramas. Bortsett från när vi säger hejdå.

Jag själv känner detta jobbigt som om jag inte når fram med min kärlek och som om att jag ger vår son mer, då hon kräver mer. Vår son har varit oerhört mammig. Jag funderar om det har med det att göra.

På dagis är flickan sist ut, pga att det är så omständligt att klä på sig. Hon är social och glad och väldigt omtänksam som person.

Vi har nu pratat med personalen på dagis och sagt att de ska gå en gång i timmen på toaletten och alltid ta henne till en lugn plats före och låta henne känna efter om hon är kissnödig. Jag har bett dem att peppa henne och sätta upp mål.

Vad är era tankar kring detta?

Jag vill att min älskade dotter ska klara detta.

Svar:

Ditt brev innehåller två delar, den första om problemet att din flicka inte är torr på dagen och den andra om hennes beteende och svårigheten att nå henne. De här sakerna kan hänga ihop men behöver inte göra det.

Att kissa på sig på dagen kallas för dagenures alt. inkontinens.

Kontrollen över urinblåsan är en komplicerad funktion, som det tar tid innan den utvecklas så att barnet är torrt både på dagen och natten. Det är ganska vanligt att barn tillfälligt kissar på sig efter att ha varit torra en tid. Ofta händer det i samband med resor eller när barnet är helt fördjupad i sin lek eller media. På din beskrivning kan det passa in på din dotter.

Om ett barn som varit torrt en tid, börjar kissa på sig, är det viktigt att utesluta att det beror på urinvägsinfektion eller diabetes. Det kan man göra genom urinprov, som man redan undersökt hos din dotter. Långvarig förstoppning kan vara en annan orsak till dagenures.

Du skriver också att hon kissar på sig flera gånger om dagen och bara små mängder. Jag tror därför att din dotter kan ha s.k. ostabil blåsa eller en blåstömningsrubbning. Den beror på en dålig koordination eller obalans mellan musklerna i blåsan och bäckenbotten. Det kan leda till ofullständig tömning av blåsan eller att blåsan tömmer sig reflexmässigt innan den ens är halvfull.

Viktiga frågor då är hur din dotter kissar. Kissar hon med bra stråle eller krystar hon för att komma igång? Droppar det efter? Ger hon sig tid att tömma blåsan? Viktigt är att det är lugnt omkring henne, att hon får tid på sig och inte minst att hon sitter bekvämt och med stöd för bägge fötterna när hon sitter på toalettstolen.

Jag tycker att ni har gjort en hel del för att din dotter skall känna efter själv när hon är kissnödig både hemma och i förskolan.

Det kan naturligtvis också finnas någon psykologisk förklaring till att hon kissar på sig och som gör att hon är ”lite svår att nå”. Nu har problemet med din dotters dagenures varat i ett år. Därför tycker jag att det är motiverat att du får tid för undersökning och behandling på barnmottagning, dit du söker direkt eller genom remiss.

Där kan man bedöma om det rör sig om en blåstömningsrubbning efter en kroppslig undersökning, eventuellt med flödesmätning, provtagning och ultraljudsundersökning för att ge er mera råd och hjälp.


Besvarad av: Gudmund Stintzing, docent, barnläkare

Läs gärna artikeln om enures eller expertsvaret Kissar på sig, rastlös, tics.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring