Världen vidgas för var dag i ett barns syn. En dag upptäcker ettårsbarnet tydligare än tidigare en ny dimension av det begynnande livet: Han eller hon kan påverka det som händer i sin omgivning - till exempel genom att slänga nappen på marken.
Handlingar som barnet själv kan företa sig kan sätta igång hela händelsekedjor i omvärlden!
Nappen, som barnet släpper ur barnvagnen, engagerar någon förälder i en idog rengöringsmanöver innan den åter sätts på plats i barnets mun.
Barnet upprepar sin åtgärd på nytt … och på nytt … och på nytt, allt för att konstatera att det sker som barnet anar ska ske. Barnet har funnit att det kan påverka!
Det är en fantastisk och viktig upptäckt att kunna vara medverkande i sin omvärld.
Roa dig så ofta du kan med att spela med barnet i denna viktiga upptäckt. Det är grunden för en känsla av att erövra och behärska sin värld, att känna sig delaktig och kapabel. Det innebär förstås inte att barnet så småningom ska kunna påverka allt och styra allt i sin omvärld.
Hjälp barnet att hitta ramarna för vad som ska få vara möjligt för barnet att påverka. Men låt för den skull inte barnet bestämma allt! Låt så småningom barnet få bestämma över VISSA saker i sitt liv så behöver ni inte uppleva att ni tar ifrån barnet det ni vet är viktigt.
Barn tycker det är skönt att inte behöva bestämma över allting. De tycker faktiskt att det är naturligt att vuxna bestämmer det mesta.
Text: Bengt Grandelius, psykolog
Barns oro tar sig olika i uttryck. Här finns tips på hur du kan upptäcka om ditt barn är oroligt och på vilket sätt du kan stötta.
Sätt vettiga och tydliga gränser för ditt barn. Det är en utmärkt utgångspunkt för barnets orientering kring livets spelregler, en viktig del av uppfostran.
Många föräldrar som är i kontakt med Trygg-Hansas service Familjehjälpen har frågor om stöd från Socialtjänsten. Ta del av vanliga frågor och svar om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade här.