Familjen

Res utomlands

Nyfiken på världen? Härligt, den ligger där och väntar på dig. Men kolla igenom den här snabbguiden i reseformaliteter innan du ger dig av. Det blir enklare så.

Om du väljer ett resmål i en orolig del av världen bör du ta reda på vad Utrikesdepartementet, UD, har att säga om säkerhetsläget i landet. UD avråder normalt från resor till länder som är i krig eller i krigsliknande tillstånd eller där det är risk för andra oroligheter, som terroristattacker och naturkatastrofer.

Oavsett vart du ska åka gör du klokt i att läsa på om ditt resmål. Respektera kulturen och lagarna i landet du besöker. Det som inte är brottsligt i Sverige kan visa sig vara det på andra ställen. Här hittar du viktigt information från Sveriges ambassader runt om i världen.

Pass

Kolla skicket och giltighetsdatumet på ditt pass. Är passet skadat kan du nekas inresa. Du får också problem om passet går ut medan du är borta. Vissa länder, till exempel Thailand, kräver dessutom att passet är giltigt minst sex månader efter inresan. Kolla med ambassaden eller konsulatet vad som gäller i de länder du ska besöka.

Håll hårt i passet. Det är en eftertraktad handelsvara. Om du blir av med det, gör så här:

  • Kontakta svenska ambassaden eller konsulatet för att få ett provisoriskt pass. Alla länder accepterar inte tillfälliga pass, så kolla vad som gäller på din tänkta resväg hem.
  • Spärra det förlorade passet genom att ringa svenska Polisen på +46 77 114 14 00.

Visum och inresetillstånd

Du måste ha visum till vissa länder. Kolla med ambassaden eller konsulatet vad som gäller. Var ute i god tid. Det kan ta många veckor att få ett visum. Läs mer här.

Ska du resa till, eller via, USA måste du:

  • ha ett giltigt inresetillstånd, ESTA. Ansök senast 72 timmar före avresan via ESTA:s webbplats. Ansökan kostar runt 21 dollar.
  • ha ett maskinläsbart pass som är giltigt under hela vistelsen i USA. Ska du stanna längre än 90 dagar måste du ha visum. Kontakta den amerikanska ambassaden i så fall
  • kunna uppge adressen för din första natt i USA när du bokar resan eller senast vid incheckningen.

Pengar

Kontanter eller kort? Ja, det beror på. I vissa länder behöver du fortfarande ha kontanter ibland, till exempel i Tyskland och USA, men däremot inte i Norge. Undvik att växla på flygplatser, tågstationer, bussterminaler och andra turistställen utomlands. Det är ofta förmånligare att ta ut kontanter med kort i automater på resmålet än att växla hemma, förutsatt att du inte gör många småuttag.

OBS! Om automaten frågar om du vill betala i svenska kronor eller den lokala valutan ska du välja den lokala valutan.

Ett tips är att du skaffar ett extrakort till ditt bank- eller betal- och kreditkort, som du tar med dig på resan.

När du är ute och reser kan du hålla koll på din ekonomi i mobilen.

Reseförsäkringar

Du kan ha reseskydd genom din hemförsäkring, via ditt bank- eller betal- och kreditkort och/eller i en separat reseförsäkring. Ta noga reda på vilka tidsgränser och förutsättningar som gäller så att du skaffar dig ett bra skydd. Ofta räcker det att du gör ett tillägg till din hemförsäkring, så får du en reseförsäkring som funkar. Se till att försäkringen är betald innan du åker.

Har du ingen försäkring kan det väldigt dyrt, om något händer dig. Tänk också på att försäkringen kanske inte täcker alla typer av aktiviteter och inte gäller om du åker till ett land som Utrikesdepartementet avråder från resor till. Kolla med ditt försäkringsbolag.

Är du försäkrad med Trygg-Hansas barnförsäkring har du ett ekonomiskt skydd för sjukdomar och olycksfall upp till 25 års ålder. Det gäller dygnet runt och även utomlands men inte för olycksfall utanför Norden. Om du reser och bor utomlands behöver du därför en hemförsäkring – den innehåller ett reseskydd om du blir sjuk eller skadad i ett annat land än Sverige.  Kontakta oss så berättar vi mer. 

Tips!

Ta kopior på alla värdehandlingar som pass, visum, biljetter, försäkringshandlingar och kreditkort eller spara kopior digital i din webbmejl. Lämna en uppsättning hemma hos familjen och förvara en i packningen. Kanske ska du också ge dina föräldrar, eller någon annan nära anhörig, en fullmakt så att de kan göra transaktioner på dina bankkonton om det skulle behövas.

Försäkra dig på resan

Med vår reseförsäkring är du skyddad på resan i upp till 45 dagar, både i Sverige och utomlands.

Läs mer om reseförsäkringen