Frågor och svar om sängvätning

Kissar ditt barn på sig regelbundet? Här nedan finner du frågor och svar på några av de vanligaste frågorna kring sängvätning hos barn och barnläkarens svar.

 

Sängvätning eller enures innebär att barnet har en ofrivillig blåstömning, och nokturn enures innebär nattlig sängvätning.

 

Det är vanligt och normalt upp till skolåldern att kissa på sig på natten, och brukar inte behandlas förrän tidigast i 6 års-åldern.

 

Kan sängvätning vara tecken på en allvarlig sjukdom?

 

Nej, inte om barnet är friskt i övrigt utan andra symtom. Skulle barnet plötsligt börja kissa stora mängder såväl dag- som nattetid måste man emellertid utesluta diabetes. Det kan uteslutas med ett enkelt urinprov.

 

Finns det ofta psykiska orsaker till att barnet kissar på sig på natten?

 

Nej, normalt inte! Detta är en gammal missuppfattning. Om barnet däremot har varit torrt på natten en längre tid och sedan börjar kissa på sig regelbundet, så kan det bero på yttre orsaker med oro och otrygghet.

 

Är sängvätning ärftligt?

 

Ja, ärftlighet är en viktig faktor. De flesta barn som kissar på sig nattetid har föräldrar eller andra nära släktingar som själva haft samma bekymmer.

 

Vad är orsaken till sängvätning?

 

Den vanligaste förklaringen är att vissa barns nerv-/muskelsystem, som kontrollerar blåstömningen inte riktigt mognat färdigt eller att barnet producerar mindre av s.k. antidiuretiskt hormon, vilket orsakar stora urinmängder på natten. Många av barnen som kissar på sig på natten tycks dessutom sova ovanligt djupt.

 

Hur behandlar man sängvätning?

 

Man kan börja med att inte ge barnet dryck efter klockan sex eller ett par timmar innan sänggåendet. Det kan också minska risken för sängvätning om man tar upp barnet för att kissa innan man som förälder själv går och lägger sig. Läs mer i artikeln sängvätning vad du som förälder kan göra.

 

Hos läkaren finns ofta två alternativ:

 

  • Sängvätningslarm, som larmmatta i sängen eller en s.k. sensor i pyjamasen, som väcker barnet när det kissar på sig.
  • Tabletter eller nässpray med syntetiskt s.k. antidiuretiskt hormon (Minirin).

Vilken behandling är bäst?

 

Sängvätningslarm är något effektivare och ger snabbare och oftare kvarstående effekt än medicinering. Ibland kan man kombinera bägge behandlingarna.

 

Är sängvätning vanligt?

 

Ja, det är ett ganska vanligt problem i skolåldern och förekommer hos nästan 10 % av barnen i sjuårsåldern, d v s 2-3 barn i varje första klass kissar på sig oftare än tre gånger/vecka.


Publicerad juni 2014Granskad av: Gudmund Stintzing, barnläkare, docent


Barnförsäkring

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.