Om barnet efter fall eller ett snedsteg inte vill eller kan stödja på foten, är fotleden troligen stukad.
En stukning innebär att ett av de ledband som håller ihop fotens olika ben har töjts ut och ibland också orsakat en blödning i fästet mellan senan och benet. Området blir ömt och foten kan kännas ostadig.
Låt barnet sitta eller ligga.
Ta försiktigt av sko och strumpa innan vristen börjar svullna.
Lägg gärna ett förband med en elastisk binda, och eventuellt ett kylande omslag runt vristen under en halvtimme för att hålla nere svullnaden och minska smärtan. Håll foten högt.
Eftersom ledband och senor hos barn ofta hunnit bli starkare än benen, så kan en stukning ibland vissa sig vara en liten fraktur istället.
Om du misstänker att foten är bruten, d v s att det fortsätter att göra lika ont efter någon timme; ta barnet till sjukhus.
Ofta gör man inget åt det på sjukhuset, annat än rekommenderar stabila skor eller möjligen en elastisk binda, men det är bra att veta. Smärtan sitter i längre och foten behöver vila mer.
Ett kylande omslag håller nere svullnaden och lindrar smärtan genom att minska blodflödet genom skadan, t ex vid just fotledsstukning.
Oavsett om skadan sitter på en arm eller ett ben:
Håll kroppsdelen högt. Håll också med ett lätt tryck över skadestället ifall barnet inte tycker att det gör för ont, det kan minska blödningen och därmed svullnaden. Ett kylande omslag kan hjälpa till att hålla nere svullnaden och lindra smärtan. Se till att aldrig lägga is direkt mot huden, då kan det uppkomma kylskador.
Låt det kylande omslaget sitta på i 10-30 minuter, byt om nödvändigt under tiden.
Om du vill hålla det kylande omslaget på plats kan du använda en elastisk binda, en gasbinda eller något annat glesvävt material.
Granskad av:
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare
Innehållet på denna webbplats är enbart till för informationsbruk. Materialet är inte avsett att användas i stället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av läkare.
Skelettskador hos barn kan ofta uppkomma utan att olyckan verkar dramatisk. Men ju yngre barnet är, desto snabbare brukar en fraktur eller stukning läka.
Risk för cirkulationssvikt eller chock finns vid kraftiga yttre eller inre blödningar, brännskador eller kraftiga allergiska reaktioner. Så förebygger du.
Ett medvetslöst barn bör läggas i stabilt sidoläge ifall det andas. Undantag är då det finns misstanke om rygg- eller nackskada.