Familjen

Stukad fotled och kylande omslag

Om barnet efter fall eller ett snedsteg inte vill eller kan stödja på foten, är fotleden troligen stukad.

En stukning innebär att ett av de ledband som håller ihop fotens olika ben har töjts ut och ibland också orsakat en blödning i fästet mellan senan och benet. Området blir ömt och foten kan kännas ostadig.

Åtgärder då barnet stukat foten

Låt barnet sitta eller ligga.

Ta försiktigt av sko och strumpa innan vristen börjar svullna.

Lägg gärna ett förband med en elastisk binda, och eventuellt ett kylande omslag runt vristen under en halvtimme för att hålla nere svullnaden och minska smärtan. Håll foten högt.

Om smärtan fortsätter vara intensiv

Eftersom ledband och senor hos barn ofta hunnit bli starkare än benen, så kan en stukning ibland vissa sig vara en liten fraktur istället.

Om du misstänker att foten är bruten, d v s att det fortsätter att göra lika ont efter någon timme; ta barnet till sjukhus.

Ofta gör man inget åt det på sjukhuset, annat än rekommenderar stabila skor eller möjligen en elastisk binda, men det är bra att veta. Smärtan sitter i längre och foten behöver vila mer.

Kylande omslag

Ett kylande omslag håller nere svullnaden och lindrar smärtan genom att minska blodflödet genom skadan, t ex vid just fotledsstukning.

Oavsett om skadan sitter på en arm eller ett ben:

Håll kroppsdelen högt. Håll också med ett lätt tryck över skadestället ifall barnet inte tycker att det gör för ont, det kan minska blödningen och därmed svullnaden. Ett kylande omslag kan hjälpa till att hålla nere svullnaden och lindra smärtan. Se till att aldrig lägga is direkt mot huden, då kan det uppkomma kylskador.

Låt det kylande omslaget sitta på i 10-30 minuter, byt om nödvändigt under tiden.

Om du vill hålla det kylande omslaget på plats kan du använda en elastisk binda, en gasbinda eller något annat glesvävt material.


Granskad av:

Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Ett kallt omslag kan vara:

  • En tvättlapp som vrids ur i kallt vatten. Byt omslag ofta.
  • En påse med frysta grönsaker - obs svep in i t ex en kökshandduk innan påsen läggs på skadan.
  • Is. Fyll en plastpåse till två tredjedelar med is och strö i lite salt, för att påskynda smältningen, knyt till. OBS! svep in påsen i t ex en kökshandduk innan den läggs på skadan. Lägg aldrig is direkt på huden, det kan leda till lokala kylskador.

Viktigt

Innehållet på denna webbplats är enbart till för informationsbruk. Materialet är inte avsett att användas i stället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av läkare.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring