Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

"Babynest" - bra till nyfödd?

Fråga:

Jag undrar om ”babynest” eller madrass med ombonade mjuka kanter är en bra ide att ha i spjälsängen?
Eller är enbart täcke och kudde bättre till en nyfödd?

Svar:

En spännande fråga som nog många undrar över. Vad jag förstår så togs ”babynest” fram av två orsaker:
Den ena var att barnet skulle få starta livet utanför livmodern i någon form av ombonad miljö som liknade livmodern, för att på så sätt känna sig tryggare.
Anledning nummer två var att barnet den första tiden rekommenderas att sova i ryggläge, samt på egen madrass och filt om barnet ligger i föräldrarnas säng.

Vad man idag säkert vet, och studier visar, är att om barnet ligger på rygg så minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Barnet skall ligga på egen madrass och filt för att undvika att barnet kommer ”i kläm” hos föräldrarna. Detta är något som rekommenderas av både barnläkare, barnmorskor och BVC-sjuksköterskor.
Att barnet känner sig tryggare i en ombonad babynest finns det mig veterligt inga säkra studier som visar. Många föräldrar kan däremot berätta att de upplever sitt barn som mer tryggt och avslappnat då, oavsett om det ligger hos föräldrarna eller i egen säng.

Jag vet också att man vidareutvecklat Babynest till en madrass som heter Cocoonababy. Föreslår att du går ut på nätet och läser vidare.

Själv är jag av den åsikten att det är viktigt att man som förälder lär känna sitt eget barns personlighet, och låter barnet visa vägen.
Varje barn är unikt och ska tas hand om därefter.

Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska

Läs gärna mer om spädbarnets sömn och sömnbesvär.

play-button
Therese Alshammar badar med sin bebis i ett badkar
shadow

Appen Babybojen: Öva vattentrygghet med din bebis

Nu kan du öva vattentrygghet på ett enkelt och roligt vis när du badar din bebis. I Trygg-Hansas app Babybojen ger simmerskan Therese Alshammar dig råd och tips för hur barnet blir tryggare …

Se filmen härarrow
shadow

Röda hund

Röda hund är oftast ingen svår sjukdom hos barn. Anledningen till att barn ändå vaccineras är att den kan orsaka fosterskador hos gravida kvinnor.

Läs merarrow