Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

"Babynest" - bra till nyfödd?

Fråga:

Jag undrar om ”babynest” eller madrass med ombonade mjuka kanter är en bra ide att ha i spjälsängen?
Eller är enbart täcke och kudde bättre till en nyfödd?

Svar:

En spännande fråga som nog många undrar över. Vad jag förstår så togs ”babynest” fram av två orsaker:
Den ena var att barnet skulle få starta livet utanför livmodern i någon form av ombonad miljö som liknade livmodern, för att på så sätt känna sig tryggare.
Anledning nummer två var att barnet den första tiden rekommenderas att sova i ryggläge, samt på egen madrass och filt om barnet ligger i föräldrarnas säng.

Vad man idag säkert vet, och studier visar, är att om barnet ligger på rygg så minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Barnet skall ligga på egen madrass och filt för att undvika att barnet kommer ”i kläm” hos föräldrarna. Detta är något som rekommenderas av både barnläkare, barnmorskor och BVC-sjuksköterskor.
Att barnet känner sig tryggare i en ombonad babynest finns det mig veterligt inga säkra studier som visar. Många föräldrar kan däremot berätta att de upplever sitt barn som mer tryggt och avslappnat då, oavsett om det ligger hos föräldrarna eller i egen säng.

Jag vet också att man vidareutvecklat Babynest till en madrass som heter Cocoonababy. Föreslår att du går ut på nätet och läser vidare.

Själv är jag av den åsikten att det är viktigt att man som förälder lär känna sitt eget barns personlighet, och låter barnet visa vägen.
Varje barn är unikt och ska tas hand om därefter.

Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska

Läs gärna mer om spädbarnets sömn och sömnbesvär.

shadow

Bra mellanmål för barn

Vad ska man hitta på till mellanmål för barn? Inspireras av nutritionistens nyttiga tips om skivad frukt eller nötsmör som pålägg, scones och annat gott.

Läs merarrow
shadow

Var rädd om relationen när ni blir föräldrar

Vad gör ni tillsammans, alltså bara ni föräldrar? "Inte mycket" blir svaret från många nyblivna föräldrar som försöker få livspusslet att gå ihop.

Läs merarrow