Tandskador
De flesta barn råkar någon gång ut för ett trauma mot tänderna. Vid en tandskada ska man kontakta tandvården för undersökning.
Beroende på kraftens storlek och riktning kan det ge upphov till olika skador. Ofta skyddar läppen med en "fläskläpp" som resultat. Det är ett av kroppens fiffiga sätt att skydda sig. Läppen läker utan kvarstående skador.
Om kraften träffar direkt på tanden - alternativa skador
- Tanden blir "omskakad". De tunna elastiska trådar som utgör tandens fäste i käkbenet töjs ut och tanden känns litet lös. Man ska då låta tanden vara i fred 1-2 veckor så bli den stabil igen.
- Ytliga skador på emaljen. Tanden känns vass och ilar för kallt.
- Djupa skador på tandens emalj. Tanden kan då smärta och värka, speciellt om skadan når in till pulpan (tandnerven). Detta kräver snar behandling hos tandläkaren.
- Tanden lossnar. Om en permanent tand slagits ut bör det inte dröja mer än ett par timmar innan barnet får tandvård. För att förhindra att den permanenta tanden torkar ut kan man sätta tillbaka tanden eller förvara den i en försluten plastpåse.
OBS - En mjölktand ska däremot inte sättas tillbaka i munnen! Det kan skada den underliggande tanden.
Viktigt att anmäla tandskada till försäkringsbolaget!
Om barnet får en skada i munnen så anmäl det till kommunens försäkringsbolag, men också det försäkringsbolag som du själv har ditt barn försäkrat i. Ifall det längre fram skulle visa sig att blir kvarstående skador kan nödvändiga behandlingar fortfarande ersättas av försäkringen.
Har du en barnförsäkring hos Trygg-Hansa - anmäl tandskadan direkt.
Faktagranskat av:
Ulf Svee, tandläkare
Läs gärna våra expertsvar:
Försäkra ditt barn
Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.