Familjen

Tand som trycktes in

Fråga:

Vi har en dotter som snart fyller två. Idag ramlade hon från en stol och föll så illa att en tand trycktes upp i tandköttet på henne. Just nu ser det väldigt illa ut vilket är jättejobbigt!

Det vi dock är mest oroliga för är de eventuella besvär som kommer längre fram. Hur stor är risken att de underliggande tänderna har skadats? Vilka åtgärder ska vi vidta?

Vi har naturligtvis besökt akutmottagningen idag samt kontaktat jourhavande tandvård. Båda säger att vi ska avvakta och se tiden an, något som är väldigt svårt för oroliga föräldrar... Kan ni ge oss några konkreta råd, fakta eller lästips?

Svar:

Ni kan lita på de besked ni fått från de tandläkare som undersökt ert barn. Det är viktigt att följa upp skadan hos ordinarie tandläkare så att inte infektion uppstår runt den skadade tanden.

Om det blir infektion ska tanden tas bort så att det underliggande anlaget för den framtida permanenta tanden inte skadas av infektionen. Innan tandborttagningen bör i så fall barnet få smärtstillande och eventuellt lugnade läkemedel för mildra obehaget. Det också viktigt för att undvika för att minska risken för att det ska bli en "skräckupplevelse" som kan ge framtida tandläkarskräck.

När det gäller en eventuell skada på det underliggande permanenta tandanlaget så kan smällen mot mjölktanden ha orsakat en mindre defekt på permanenta tandens yta. Detta kan, om det är estetiskt störande, åtgärdas när permanenta tanden kommer fram.

Att göra om barnet slår i tänderna, sammanfattningvis:

  • Kontrollera hemma om det blivit en skada eller ej
  • Följ upp med kontroll hos tandläkare
  • Anmäl skadan till försäkringsbolag (för säkerhets skull eftersom man inte vet om det blir defekter på nya tänder)

Besvarad av: Ulf Svee, tandläkare

Läs mer om tandskador

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring