Elsparkcyklarnas intåg på våra gator har gått i blixtrande fart och det kan vara lite svårt att hänga med. Vilka trafikregler är det egentligen som gäller, vad ska man tänka för att köra på ett säkert sätt och vad är viktigt att känna till om olyckan skulle vara framme?
För att kunna gå igenom alla förutsättningar när det kommer till elsparkcyklar, eller elscooters som de också kallas, måste vi först reda ut vilken typ av fordon de klassas som.
Detta bestäms av hastigheten. För att klassas som en cykel får elsparkcykeln inte gå fortare än 20 km/h eller ha en motoreffekt på mer än 250 watt. Om den har en starkare motor och kan köra upp till 25 km/h rör det sig i stället om en moped klass II.
Men det finns frågetecken kring om elsparkcyklar lever upp till andra krav för att vara en moped, exempelvis när det kommer till bromsarna. Många menar att de borde klassas bland ”övriga fordon”. Det skulle betyda att de inte ens får köras i trafik, utan bara i särskilda inhägnade områden.
Kom ihåg att det sista ordet inte är sagt när det gäller elsparkcyklarna och inom en snar framtid väntas det komma nya lagförslag för exakt vilka regler som ska gälla.
Källa: Åklagarmyndigheten
Tänk på detta om du eller någon i familjen har eller funderar på att köpa en egen elsparkcykel
Det har också blivit populärt att köpa en egen elsparkcykel för privat bruk. Men visste du att de vanligaste modellerna ofta har en motoreffekt på 300 watt med en maxhastighet på 25 km/h? Dessa klassas inte som cyklar.
Om det skulle ske en olycka så går det att få ersättning för personskada genom
Trygg-Hansas olycksfallsförsäkring. Detta gäller exempelvis ärr, sjukhusvistelse och eventuella bestående funktionsnedsättningar.
Ett sätt att skydda sin bil mot stölder är att DNA-märka de delar som är mest attraktiva att stjäla; ratt, airbag, gps och backspeglar. Idag är det enkelt att pensla på unikt märk-DNA som går att spåra till dig som ägare. Dekaler eller skyltar som berättar att bilens delar är märkta kan avskräcka tjuvar och minska stöldrisken.
När är det säkert att byta körfält i trafiken? Enkelt – när bakomvarande bil syns i backspegeln.
Sportlovsveckorna är den mest olycksdrabbade perioden på året på landets vägar. Vanligaste skadorna under denna period är kollisionsskador bakifrån på grund av halt underlag och ökad trafik.