Familjen

Stöldskydda bilen med märk-DNA

Ett sätt att skydda sin bil mot stölder är att DNA-märka de delar som är mest attraktiva att stjäla; ratt, airbag, gps och backspeglar.

Idag är det enkelt att pensla på unikt märk-DNA som går att spåra till dig som ägare. Dekaler eller skyltar som berättar att bilens delar är märkta kan avskräcka tjuvar och minska stöldrisken.

Stöld av bilars reservdelar blir allt vanligare. Det är främst nya fordon som råkar illa ut, och fem märken som är särskilt utsatta: Mercedes, Volvo, Volkswagen, Audi och BMW. Det är lite olika typer av reservdelar som brukas stjälas på olika slags bilar, berättar Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa.

– På Volvo brukar det handla om strålkastarna, på Mercedes airbags och på BMW är det ofta airbags eller navigationsutrustning som är urplockad. När backspeglarna stjäls kan det ibland vara bara spegelglaset, ibland hela backspegeln, som försvinner.

Det krävs minst en halvförsäkring för att du ska få ersättning vid stöld. Men det är oftast nya bilar som plockas på sina delar, och de är i princip alltid hel- eller halvförsäkrade.

Trygg-Hansa samarbetar med en rad bilverkstäder i de här ärendena. När nya delar monteras in DNA-märks dessa alltid, som rutin. Vissa delar kan nämligen vara lättare att komma åt i samband med att de monteras. Men i princip kan du själv märka det mesta själv med en liten pensel.

– Det är enkelt att pensla på lite märk-DNA, ungefär som ett osynligt nagellack. Det ska gärna sättas i skarvar och springor, till exempel runt airbagens infästning, i hörnen på gps:en eller instrumentpanelen.

Det DNA som finns i vätskan syns bara i särskilt UV-ljus – rött, vitt eller grönt beroende på vilket varumärke du köpt. Själva lösningen har en sammansättning som bara producerats en enda gång. Vissa varumärken innehåller dessutom så kallade mikropunkter med information som ger polisen möjlighet till ännu snabbare identifiering.

En 6 milliliters flaska märk-DNA kostar från Smartwater kostar omkring 600 kronor med Trygg-Hansa-rabatt. Det räcker till märkning av omkring 50-100 saker. Företaget Smartwaters märk-DNA är ett av tre varumärken som godkänts av polisen.

Det behövs mycket små mängder av vätskan, bara en ¼ millimeters prick. Så passa på och märk även annat som du vill ha en chans att få tillbaka vid stöld; smycken, mobilen, datorn, tipsar Stefan Brala.

– Om man ska märka dator och mobiltelefon, kan det vara smart att märka i skarvar och i håligheter.

För bilar såväl som för cyklar eller elektronik gäller att du som andrahandsköpare alltid bör vara misstänksam om en vara är skrapad. Förut kunde tjuvar försöka få bort chassinummer genom att fila bort det, idag är det DNA som tjuvarna försöker fila bort.

Trygg-Hansa uppmuntrar sina kunder att stöldmärka bilens utsatta delar eftersom polisen har lättare att spåra ägare till ett DNA-märkt stöldgods som beslagtas eller återfinns. Vissa tjuvar kan bli avskräckta av att bilen är försedd med en dekal som meddelar att den är DNA-märkt.

– Märk-DNA löser inte alla inbrottsproblem men är ett utmärkt komplement till andra stöldförebyggande åtgärder så som exempelvis larm, grannsamverkan, att parkera på upplysta platser eller om möjligt i garaget, säger Stefan Brala.

Airbags och andra reservdelar stjäls med kirurgisk precision, utrustningen får ju inte skadas om den ska gå att sälja vidare. De kriminella är i regel rutinerade brottslingar. Polisen tror att det handlar om ligor som får ”beställningar” från utlandet.

– Det är inte sällan vi ser att det går en våg av stölder i vissa bostadsområden. Och tjuvarna kommer gärna tillbaka. Vi har även haft kunder som råkat ut för samma typ av stöld både två och tre gånger. Det är en mycket tråkig utveckling.

Försäkra din bil

Bilförsäkringen skyddar inte bara bilen. Även du som kör och dina passagerare får hjälp om något händer. 

Läs mer och teckna bilförsäkring