Mjölktänder
Barnets munhåla och tänder är en känslig och viktig del av kroppen. Men när dyker mjölktänderna upp, och när kommer den första permanenta tanden?
Tungan, läppar och tänder är oerhört känsliga och kan känna föremål som är mindre än 1/100 mm.
Munhålans slemhinna reagerar tidigt på förändringar i kroppen och i munnen kan man ofta upptäcka de första tecknen på t ex vissa barnsjukdomar.
Tänder använder vi för att tugga, tala - och som social signal
Självklart är tänderna är nödvändiga för att tugga födan, men de är också mycket viktiga för talet. Många ljud bildas med hjälp av tungan och tänderna tillsammans.
En annan viktig funktion, som tänderna fortfarande har kvar i modern tid, är signalerna till omgivningen. Signalerna kan vara av både aggressiv och tillmötesgående natur. Det är ju inte ovanligt att små barn använder tänderna och bits! Å andra sidan; en leende tandrad ger ju ett mycket tillmötesgående intryck.
Barnets första tänder
I själva verket satte bildningen av mjölktänderna igång redan tidigt i moderlivet. De första tänderna tittar fram vid 6-12 månaders ålder, vanligen i underkäken. De väcker ofta stor förtjusning hos mamma och pappa/partner och tas som ett tecken på att barnet utvecklats på ett bra sätt.
Om inga tänder synts till vid ett-och-ett-halvt års ålder så kan man rådfråga tandläkaren för eventuell kontroll. I sällsynta fall kan man behöva hjälpa tanden på "rätt spår".
När de första mjölktänderna tittar fram kan det vara lämpligt att börja med tandborstning.
Vid treårsåldern har de 20 mjölktänderna vanligen kommit fram.
Sexårstanden - den första permanenta
Vid 6-7 års-åldern börjar de första mjölktänderna bytas ut mot permanenta, "riktiga", tänder.
Då kommer också den första tanden som växer fram UTAN att barnet tappar någon mjölktand. Den kallas ofta 6-årstanden, och den ska förhoppningsvis sitta hela livet.
Faktagranskat av:
Ulf Svee, tandläkare
Försäkra ditt barn
Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.