Smärtlindring för spruträdd
Fråga:
Jag är bara i vecka 22 men har redan börjat oroa mig för förlossningen. Jag har varit rädd för sprutor sedan jag var liten och vill inte ha ett stick in i ryggmärgen.
Men jag vill ändå ha smärtlindring, så jag funderar på att be om akupunktur. Har också provat på TENS en gång, det känns ok.
Men så min fråga; hur vet jag att dessa smärtlindringar fungerar när det verkligen börjar behövas, dvs när det börjar göra riktigt ont?
Det är väl en chansning? Hur stor andel av födande mammor får lindring av dessa metoder, vad är era erfarenheter?
Svar:
Förstår att du känner obehag utifrån din rädsla för sprutor och att "stick i ryggmärgen" kan kännas otänkbart är förståelig. Är inte ovanligt att kvinnor känner den här dubbelheten, vill inte ha ont med ändå undvika sprutor.
Visst kan TENS vara ett alternativ, framför allt i början av förlossningen. Ibland kan det räcka, men ibland behöver den födande kvinnan mera smärtlindring än så.
Det finns studier på hur bra olika metoder fungerar, t ex KUB-studien av Ulla Waldenström. Den visar att där kvinnor använt TENS så tycker 28% att de haft mycket god effekt och 45% att de haft viss effekt. Läs om flera naturliga smärtlindringsmetoder under förlossning.
När det gäller epiduralbedövning som inte är en bedövning där man sticker i ryggmärgen utan bedövningen läggs i en kanal på utsidan av ryggmärgen: Där anser 80% att de haft en mycket god effekt och 13% att de haft en viss effekt av bedövningen. Som du själv ser så är ju epiduralbedövningen ("ryggbedövningen") mycket mera effektiv. Det finns ju också lustgas som är en smärtlindrande gas, och som 80% av alla kvinnor som föder barn använder.
Där tycker 41% att de haft mycket god effekt och 44% viss effekt. Lustgasen är den vanligaste smärtlindringsmetoden som används av kvinnor i Sverige. Det finns ytterligare metoder att ta till, så något kommer säkert att passa just dig. Att i förväg veta när, var och hur en smärtlindringsmetod skall användas är mycket svårt, men där kommer du att få hjälp av din barnmorska som är med dig när du föder.
Det räcker med att du säger "Nu har jag ont och behöver jag hjälp" så kommer hon att guida dig rätt. Inte ovanligt att man behöver kombinera med olika metoder allt eftersom förlossningen framskrider.
Din barnmorska som du går till nu under graviditeten kan säkert också guida dig. Jättebra att du berättar om din rädsla för sprutor och stick så kan man bättre hjälpa dig om det skulle behövas.
Bra är också att din barnmorska som är med när du föder vet hur du tänker. Ett förslag är också att du skriver ner dina tankar och känslor inför förlossningen som du ger till barnmorskan på förlossningen när du föder, då får hon ytterligare kunskap om hur hon på bästa sätt kan hjälpa dig.
Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska
Gravidfakta, tips och expertsvar:
Försäkra dig under graviditeten
Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.