Om du orkar röra på dig som vanligt behöver din kropp ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple.
Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida är motionsformer som brukar rekommenderas.
Ju tyngre du blir desto större risk är det för att fötter och ben ska svullna rejält. Sätt på dig stödstrumpor redan innan du kliver ur sängen, och ligg gärna med benen högt en stund då och då.
Besöken hos barnmorskan blir tätare nu, i synnerhet om du är förstföderska. Kontrollerna ger bra tillfällen för dig att prata om allt som du undrar över kring den stundande förlossningen.
Det börjar bli trångt där inne i magen. Barnet har svårt att vända sig och att ligga "på tvären" och ställer därför in sig i det så kallade förlossningsläget. Det betyder att de flesta barn hamnar med huvudet nedåt. Men 3-4 procent blir kvar i sätesställning, med stjärten nedåt.
Barnet har snart nått sin fulla födelselängd. En del barn har redan mycket hår på huvudet i vecka 33.
Är blödningen ett missfall, kan hög musik skada barnets hörsel, vågar jag bada bubbelpool?
Barnet tränar sina lungor genom att andas ner fostervatten i dem. Ofta får det hicka – som du själv känner av i din mage. Vätskan i lungblåsorna pressas ut först vid födseln.
Inte långt kvar till förlossningen! Om barnet skulle födas nu har det normalt inga problem att klara sig utanför livmodern.
Vila, promenera... förbered förlossningen! Det kan kännas bra att läsa på om smärtlindring och att skriva ett förlossningsbrev vid den här tiden.