Till innehållet
Familjen

Var rädd om relationen när ni blir föräldrar

Visst är det underbart att bli föräldrar. Men glöm inte bort att ta hand om er relation, er tvåsamhet. Att prata med varandra är en bra början. Att göra "egna" saker tillsammans - och inte bara turas om - är en bra fortsättning.

De flesta kan väl ana att det är omvälvande att få barn, men många unga som står i begrepp att skaffa barn är ändå oförberedda på hur tufft det kan vara när två blir tre.

Mannen, eller den icke-gravida partnern, har ofta svårt att förstå hur tröttande en graviditet kan vara. Kvinnan vill ofta att partnern ska vara mer deltagande och omhändertagande, vilket kan vara svårt att lista ut ifall det inte uttrycks i ord. Det uppstår ett kommunikationsproblem.

Bo Windbacke är familjerådgivare i Leksand och verksam i familjeutbildningen i kommunen. Han har lyckats mycket bra när det gäller att hjälpa blivande och nyblivna föräldrar att hålla kärleken vid liv. Leksands kommun hade under många år en hög separationsstatistik. Sedan introducerades föräldrautbildningen. Blivande och nyblivna föräldrar har fått lära sig vad som händer i en parrelation under graviditeten och när barnet är fött. Separationssiffrorna har rasat. Kan det vara så enkelt?

Börja i tid - redan under graviditeten

– Hemligheten ligger i att komma in tidigt, innan barnet är fött. Om det knakar i fogarna hos unga par är det ofta fråga om kommunikationsproblem, ingen långvarig söndring, vilket är svårare att komma till rätta med.

Kvinnor har en tendens att ibland tro att män förstår på samma sätt som kvinnor gör, menar Bo Windbacke.

– Män kan vara ganska fyrkantiga, men de flesta män går att förhandla med. Kvinnor måste lära sig att vara lite tydligare i kommunikationen med sin partner, att tala om hur hon vill ha det.

En annan stötesten är sexualiteten. Ett uttjatat ämne kan man tycka, men definitivt en källa till konflikter och missförstånd. Amning och kroppskontakten med det lilla barnet tar mycket tid och energi hos kvinnan. En förklaring kan vara att det ligger i sakens natur att det inte är meningen att man ska bli gravid så snabbt igen. Har man en bra kontakt och kan prata om det, då kan det vara lättare att förstå varandra.

"Gröt i huvudet"

Den första graviditeten är både en biologisk och psykologisk revolution i kvinnan. Det är en kraftig hormonomställning som sker i kroppen. Mellan 100 och 1 000 gånger mer östrogen finns i blodet i slutet av graviditeten jämfört med en normal menscykel. En del kvinnor reagerar med att bli lite labilare, ha närmare mellan skratt och gråt.

Denna hormonexplosion påverkar också det centrala nervsystemet. Det som brukar nämnas som 'mjölk i brösten och gröt i huvudet' betyder faktiskt att minnesfunktioner påverkas när mjölkproduktionen ökar i slutet av graviditeten.

– Den biologiska meningen med detta är att ställa in fokus, koncentrera sig på den egna kroppen för att sätta barn till världen, säger Göran Swedin, som är överläkare på kvinnokliniken vid Östersunds sjukhus.

De djuriska eller biologiska funktionerna blir så mycket mer uppenbara. Detta är inget nytt men vad som däremot är nytt är det moderna samhällets oförmåga att tackla de här impulserna. De högt ställda kraven på yrkeskvinnor idag har stark inverkan på fokus och välbefinnandet i att bli mamma, menar Göran Swedin, som mött åtskilliga kvinnor med de här problemen. Symtomen kan vara utmattning och tomhet. Man känner ingen glädje inför det lilla barnet eftersom man är så trött.

– Den blivande mamman, som förväntar sig att se fram emot graviditeten med glädje, går bara hem och gråter för att det är så struligt på jobbet. Kvinnor har alltid arbetat hårt men har ändå haft förmågan att anpassa det yttre livet till det inre. Har inte varit så styrda av almanackor och e-mail.

Höga förväntningar

Göran Swedin är också familjeterapeut. Han har lett föräldragrupper och pappagrupper. Trots att stödet från mannen till den gravida kvinnan är unikt i vårt land idag, både historiskt och globalt, kan han se att det postindustriella samhället också påverkat männen. Speciellt problematiskt blir det eftersom deras gravida kvinnor inte heller förstår varför de inte känner sig harmoniska.

Det är särskilt för kvinnorna som mycket har ändrats. Kvinnor har idag längre postgymnasial utbildning än män.

– Det är många projekt som ska sjösättas mellan 22 och 35 år. Förväntningarna är höga på utbildning, karriär och status. Sedan ska man skaffa sig rätt man och ha ett bra sexliv. Inte undra på att kroppen säger ifrån, säger Göran Swedin.

Det finns två grupper där separation är vanlig. Den ena gruppen innefattar par som separerar innan det första barnet fyllt två år. Den andra gruppen är par som skiljer sig när barnen flyttar hemifrån.

Håll liv i förhållandet

– Det viktigt att bevara kittet mellan man och kvinna. Det är så lätt hänt att man går "varsin" gång på bio eller fest, turas om och aldrig gör saker tillsammans, menar Bo Windbacke.

Han brukar fråga föräldrar som har det lite tungt i sin relation: 'Vad gör ni tillsammans? Svaret brukar bli en uppräkning av hela familjens aktiviteter tillsammans. Listan blir helt plötsligt väldigt kort när det gäller att tala om vad de vuxna gjort på egen hand, i sin parrelation. Då brukar han fråga om det är en relation föräldrarna har eller om de bedrivet föräldrakooperativ.

– Man kan fråga sig vad det är som gör att en del ändå håller ihop livet ut. Jag tror att det är dem du ser komma arm i arm, fastän de varit gift några år eller dem du ser komma tillsammans finklädda på väg till en fest, säger Bo Windbacke.


Text: Gisela Zeime, journalist

Om förhållandet ändå inte håller:

Läs mer om skilsmässa - råd vid separation.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring